"Proizvodnja ne-GMO hrane velika šansa za Vojvodinu"

Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu može da odgovori potrebama tržišta za hranom visokog kvaliteta bez upotrebe genetski modifikovanih organizama, kaže direktor Instituta Jegor Miladinović.
Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu može da odgovori potrebama tržišta za hranom visokog kvaliteta bez upotrebe genetski modifikovanih organizama, kaže direktor Instituta Jegor Miladinović.

Miladinović je na konferenciji "Značaj obeležavanja ne-GMO proizvoda" na Novosadskom sajmu kazao da se u Institutu proizvode semena soje koje imaju visoku rantabilnost i izdržljivost na različite klimatske uslove.

"Srbija je ne-GMO zemlja i zato smatram da bi ovakve proizvode trebalo na odgovarajuć način obeležiti, jer je to važno za čitav region kako ne bi dolazilo do nepotrebnih zabuna", rekao je Milovanović.

Predsednik Asocijacije "Dunav soja" ("Donau soya") Matijas Kron rekao je da proizvodnja soje u Srbiji i Vojvodina nema veliki udeo u ukupnoj svetske proizvodnji ove poljoprivredne kulture, ali da naša zemlja svakako može postati centar za proizvodnju ne-GMO soje.

Prema njegovim rečima, prednost Srbije je ta što je na teritoriji čitave zemlje zabranjen promet GMO proizvoda. "Model Srbije težimo da primenimo i u drugim zemljama. Ono što je takođe izuzetno važno za potrošače je da imaju preciznu informaciju o poreklu i kvalitetu proizvoda, jer samo tako mogu da naprave dobar izbor", ocenio je Matijas Kron.

Tokom današnje konferencije predstavnici institucija i kompanija iz nekoliko evropskih zemalja govorili su o iskustvima o obeležavanju ne-GMO proizvoda, tržištu genetski nemodifikovane soje i proizvoda u mlečnoj industriji, kao i zakonodavnom okviru u toj oblasti. Konferenciju su u okviru stručnih aktivnosti na 80. Međunardnom poljoprivrednom sajmu zajednički organizovali Institut za ratarstvo i povrtarstvo i Nemačka organizacija za tehničku saradnju. (D.Š)

  • Non-Gmo ešerihije kolić

    23.05.2013 13:57
    Pogotovo u Zrenjaninu, pored Begeja..... prirodno i organsko 100%. A što je zdravooooooo..
  • Ime mi je...

    23.05.2013 11:24
    E to bi bilo lep ako donesete takve uredbe da se zabrani uvoz GMO semena a gotovi prehrambeni proizvodi da budu jasno označeni ako imaju bilo kakve veze sa GMO

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.