Odbijen zahtev za zapošljavanje novih radnika Hitne pomoći

Ministarstvo zdravlja nije odobrilo povećanje broja zaposlenih u novosadskom Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, uz obrazloženje da "prema broju stanovnika ova služba nema pravo na upošljavanje novih radnika".
Ministarstvo zdravlja nije odobrilo povećanje broja zaposlenih u novosadskom Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, uz obrazloženje da "prema broju stanovnika ova služba nema pravo na upošljavanje novih radnika".

Iako je Hitnoj službi potrebno 12 novih radnika, oni su tražili samo pet lekara i isto toliko tehničara i vozača. Odobreno im je samo zaposlenje četiri pedijatra i četiri pedijatrijske sestre, koji su inače nakon ukidanja noćnog dežurstva pedijatrije u Domu zdravlja prešli da rade u Zavod.

Direktor Zavoda dr Bogdan Živanović napominje da to ne rešava problem sa nedostatkom ljudstva na terenu i da će zbog ove odluke najviše ispaštati građani, koji će duže čekati na odgovor na poziv i na dolazak ekipa Hitne službe.

- Treba uzeti u obzir i veliki broj studenata koji tokom školovanja boravi u gradu, a nisu obuhvaćeni popisom stanovništva, oko 170.000 turista godišnje, kao i više od dva miliona stanovnika koji svrate u Novi Sad preko Koridora 10, a to je mesto potencijalnih sabraćajnih nesreća. Kada je otvoren novi dispečerski centar, 10 lekara je povučeno sa terena da bi radilo tamo, a dva lekara koja su radila na terenu izgubili smo otvaranjem vršačke ambulante", kaže Živanović.

Direktor Zavoda ističe da, ukoliko Ministarstvo zdravlja ne omogući dodatno  zapošljavanje nakon drugog zahteva koji je Zavod već prosledio, biće primoran da ukine punktove u Kisaču, Sremu i možda u Kaću, a to će još više opteretiti ekipe u gradu. Isto tako, zbog manjka kadra, moraće da smanji broj lekara u dispečerskom centru, što produžava vreme čekanja.

"Pre  dva meseca smo otvorili još jednu urgentnu ekipu na sremskoj strani i to se pokazalo kao neophodno, jer smo time smanjili reakciono vreme. Pre toga, jedno vozilo u Petrovaradinu pokrivalo je Sremsku Kamenicu, Stare i Nove Ledince, Rakovac, Popovicu, Bukovac, do vrha Venca, Petrovaradin, Sremske Karlovce sve do čortanovačke table. I sada sam doveden u situaciju da zbog manjka kadra ukinem tu drugu ekipu", ogorčen je on.

Živanović naglašava da nije moguće tražiti od ljudi da rade 20 smena mesečno, jer se time smanjuje njihova  efikasnost, a povećava mogućnost greške. S druge strane, državi je jeftinije  da zaposli nove radnike nego da plati prekovremene sate.

  • 27.05.2013 06:46
    @pera a beograd
    Zar nije jasno da taj isti BG ZELI u potunosti da unisti Novsadjane Vojvodinu,Vojvodjane

    taj isti beogrqdski s.. ZIVI od nas Vojvodjana, od novaca koje je nekada EU donioralam za prelazak sa socijalizma u svremeno drustvo...
    e taj isti BGD diktira i kakvo ce biti nase VOJVODJANSKO zdravlje, policija, sudstvo, telekomunikacija....

    i sto je najvaznije NE MOZEMO zaposliti kvalitetne strucnjake

    nego BGD nama natura njihove podobne p[oliticke osobe
  • Ministar

    26.05.2013 19:38
    Otpustite u Banovini i zaposlite u Hitnoj. Subotica, Kragujevac i Nis nemaju tu mogucnost.
  • pera

    25.05.2013 14:44
    A Beograd ?
    Direktor novosadske hitne pomoći verovatno nije toliko ,,jak" kao njegov kolega iz beogradske. Direktor beogradske hitne je kod Ministarstva zdravlja ,,isposlovao" odjednom 100 radnih mesta koje će plaćati RFZO a da prethodno čak nije pribavio ni mišljenje nadležnog Gradskog zavoda za javno zdravlje.Oko ,,zakonitog " poslovanja beogradske hitne se proteklih meseci diglo mnogo prašine (ogroman gubitak od oko 100 miliona) pa je čak i direktor dao ostavku u januaru ali gle čuda on se i dalje pominje kao direktor i kako se priča po gradu ipak (zbog nedostatka ljudi-iako je broj ugovorenih za zadnjih par godina povećan za preko 200 na oko 900 zaposlenih) smanjuje broj ekipa na terenu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.