"Zona Zamfirova" na otvaranju Sterijinog pozorja

Sterijino pozorje, 58. po redu, otvoriće danas u Srpskom narodnom pozorištu u 20 časova Emir Kusturica.
Sterijino pozorje, 58. po redu, otvoriće danas u Srpskom narodnom pozorištu u 20 časova Emir Kusturica svojom besedom.

U zvaničnom programu nacionalne drame biće izvedeno osam predstava, od kojih je šest rađeno po domaćem dramskom tekstu, dok će dve biti prikazane u međunarodnoj selekciji "Krugovi", u izboru selektora ovogodišnjeg Pozorja Igora Bojovića.

"Gledanje svih predstava bila je jedna velika kreativna avantura i sada ćemo imati nekoliko praizvedbi novih dramskih tekstova, što je poslednjih godina problem u našem pozorištu. Sve manje se igraju domaći komadi, što je loše i to krizu čini još dubljom i većom", rekao je Bojović.

Tokom deset dana festivala, pored predstava publika će moći da vidi i različite izložbe i promocije, da učestvuju na okruglim stolovima gde će se razgovarati o predstavama koje su se odigrale prethodni dan, kao i da nauče nešto novo na radionicama u okviru "Pozorja mladih", koje se ove godine održava 40. put.

Predstava koja će otvoriti Sterijino pozorje je mjuzikl "Zona Zamfirova" u režiji Kokana Mladenovića i izvođenju Pozorišta na Terazijama, a poslednjeg dana festivala, 3. juna, u čast nagrađenih biće izvedena predstava "Hasanaginica".

U toku festivala će biti prikazana i interaktivna instalacija "Dnevna soba", publika će moći da razgovara sa Milenom Zupančič, Perom Kvrgićem i Mihailom Mišom Janketićem, višestruko nagrađivanim velikanima na Pozorju,

Predstava "Grebanje ili Kako se ubila moja baka" povučena

Predstava "Grebanje ili Kako se ubila moja baka", koprodukcija Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, Bitef teatra i Hartefakta, povučena je pre nedelju dana iz selekcije, jer BNP smatra da se festival odlučio na čin otvaranja koji "predstavlja jasno ideološko opredeljenje".

Dramu Tanje Šljivar režirala je Selma Spahić, koja je u aprilu obavestila Pozorje o ličnoj odluci da ne dođe na festival zato što ga otvara Emir Kusturica.

  • paolo

    24.05.2013 12:31
    ..
    Stize stari rezimlija Nemanja da otvori...
    Fuj!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.