Novosadski kafići više neće biti noćni klubovi

Gradska vlast priprema nove odluke, kojima bi trebalo da bude definisano šta su kafići, a šta noćni klubovi i ograniči njihovo radno vreme, jer su pojedini lokali koristili lokalne i republičke propise i registrovali se za noćni rad.
Gradska vlast priprema nove odluke, kojima bi trebalo da bude definisano šta su kafići, a šta noćni klubovi i ograniči njihovo radno vreme, jer su pojedini lokali koristili lokalne i republičke propise i registrovali se za noćni rad.

Predsednica Saveta za javni red i mir i bezbednost Branka Bežanov kaže da to telo konstantno radi na rešavanju problema buke iz lokala, pijanstava i tuča, uništavanja lične i gradske imovine, a uskoro slede i "konkretni potezi".

- Imamo veliki problem sa radnim vremenom mnogih lokala, koji danju rade kao kafići, a noću kao noćni klubovi. Ranije smo predlagali da se i noćnim klubovima skrati radno vreme, ali su naše inicijative nailazile na otpor nekadašnjeg gradonačelnika. Sada je situacija drugačija i očekujem da ćemo u najskorijem periodu doći do kompromisa između gradske vlasti i ugostitelja, koji će biti uključeni u ovaj proces – podvukla je Branka Bežanov.

Član Gradskog veća zadužen za komunalne delatnosti Nikola Ćirović izjavio je da je završena radna verzija nove gradske odluke o kategorizaciji ugostiteljskih objekata i da će se taj dokument naći pred gradskim parlamentom na jednoj od narednih sednica.

- Više od 2.000 ljudi u strogom centru Novog Sada je potpisalo peticiju za regulisanje radnog vremena lokala, a stalno pristižu i pojedinačni dopisi na tu temu. Nova odluka predviđa ukidanje takozvane kategorije „kafe-noćni klub”, čime će konačno biti jasno definisan tip lokala i prekinuta praksa da se kafići kategorišu kao noćni klubovi kako bi nesmetano mogli da rade do 3 sata ujutru. Potom sledi i nova odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, kojom će ono biti skraćeno, najkasnije do 1 sat vikendom – naveo je Ćirović, dodajući da je radna verzija odluke o kategorizaciji lokala trenutno na usaglašavanju kod udruženja ugostitelja, zanatlija, Socijalno-ekonomskog saveta Grada Novog Sada i drugih nadležnih i stručnih službi.

Upitan za sprovođenje najavljenih propisa, kao osnovni preduslov za uvođenje reda u pomenutoj oblasti, Ćirović je naglasio da će "ustaljena praksa biti promenjena".

– Trenutno imamo neusklađene propise i nadležnosti, da ne govorim o činjenici da se lokali otvaraju gotovo stihijski, bez ispunjenih osnovnih preduslova za rad. Kada se donese nova kategorizacija, više neće biti osnovnih preduslova za takvu praksu. Kontrole će biti pojačane, a uspostavili smo i odličan odnos sa tržišnom inspekcijom, čiji će timovi biti uključeni u praćenje sprovođenja novih gradskih odluka zajedno sa Komunalnom policijom i timovima Policijske uprave Novi Sad – istakao je Ćirović.

Prema zvaničnim zvaničnim podacima novosadske policije, najviše krivičnih dela događa između dva i pet sati ujutru.

  • Marija

    29.05.2013 18:32
    popularni kafici u osamdesetim i devedesetim
    Nije tačno da se ranije izlazilo samo u klubove smeštene van centra. Popularna mesta za izlazak u kojima se ostajalo do jutra su bila u centru ili stambenim zonama. Neka od njih koji se sećam su:
    Atrium, Bistro, Foxtrot, Limanski Pub, Verige, Dublin, Graffiti, Rupa, Mish, Garuda,Flying Dutchman, DiBi, Gorky, Gejm, Masinac, Piping, Beza, Dorijan Grej, Absolut, Trema, Pozorisnjak, Studio 24, Forma, Efika, Linea, Luna, Kapija,Incognito ....
  • zapanjen

    27.05.2013 11:29
    @Anonimus - Dajte mladima posla
    a kako ste se vi zabavljali kad ste bili mladi? isli na prela i posela? mislite da svako moze i treba da radi jos dok je klinac? odakle radna mesta?
    nikakvo fajront radno vreme nije od pomoci jer ce nekom i 23h biti jako kasno posto ustaje u 5 ili 6
    jedino resenje je postojanje zona za nocni zivot u kojima ne stanuje niko a takvih mesta ima po gradu samo treba malo volje da se to omoguci
  • 27.05.2013 05:23
    Beogradsko resenje!
    Nasi novi vladari nemaju ideju kako da se problem resi a da vecina bude zadovoljna na neki nacin . Mislim da bi rad u zoni stanovanja morao da se ogranici do 23h , tj mogli bi da prepisemo model Beograda , ovi koji su van staambene zone da budu izuzeti i tako bi stvar bila resena . Sav novac koji se ulaze u Exit je bismislen ako Novi Sad ne bude i grad turizma, naravno da jedan moderan grad kao sto je Novi Sad to ne zasluzuje ,ne moze da bude ugasen u 01 h .

    ako sujeta dozvoli, prepisati Beogradsko resenje i to bi bilo zadovoljavajuce !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.