FOTO: Duh Agate Kristi usred Futoga

Prepuna sala teatra Kulturno-informativnog centra "Mladost" u centru Futoga ispratila je proteklog vikenda ovacijama premijeru kultne predstave "Mišolovka", po tekstu čuvene Agate Kristi.
Prepuna sala teatra Kulturno-informativnog centra "Mladost" u centru Futoga ispratila je proteklog vikenda ovacijama premijeru kultne predstave "Mišolovka", po tekstu čuvene Agate Kristi.

Komad "Mišolovka" publika je prvi put videla davne 1952. godine u Londonu i od tada je ta kriminalistička drama igrana više od 24 hiljade puta, tako postajući najizvođenija predstava u istoriji svetskog pozorišta.

Za njeno postavljanje u futoškom pozorištu zaslužna je ekipa iz Dramskog studija "Maksa Vrugić", na čelu sa rediteljem Robertom Bukaricom. Prema njegovim rečima, entuzijazam i želja da se uradi nešto nesvakidašnje bili su "pogonsko gorivo". "Mi smo prvu čitalačku probu predstave imali 27. septembra, znači skoro možemo da kažemo da smo "porađali bebu" koliko smo se dugo pripremali za premijeru", u šali komentariše reditelj, koji je i sam, kaže, fasciniran krimi-literaturom.

"Ta tematika me oduvek privlači, a razlog da pokrenem ovu priču je što mi je malo dosadilo da u našim pozorištima stalno gledam komedije i tragikomedije. Takođe, često mi se desi da u teatar odem da malo odlutam od svakodnevnice, a tamo me sačeka komad koji je surova slika iz života. Ne kažem da je to loše, samo da bismo nekad mogli da provedemo tih par sati u publici i da se bar malo zabavimo", priča Bukarica.

"Interesantno je da su decenijama, na kraju svake predstave u Kraljevskom pozorištu u Notingemu, gde je najviše izvođena, molili gledaoce da nikome ne odaju ime ubice, kako bi sačuvali napetost radnje. Videćemo kako će se naša publika pokazati. Svi koji dođu neće se pokajati, sigurno će im biti zabavno, a i nismo tako daleko kao što se čini. Pa nije Futog na kraj sveta", uz osmeh komentariše reditelj futoške krimi-priče.

Ekipa u sastavu: Dijana i Đorđe Kockarević, Nebojša Dobrin, Đorđe Trenčovski, Sanja Racković, Isidora Davidović, Vladimir Jovičić i Lazar Mijić, vodi vas kroz detektivsku priču u kojoj se istražuje ubistvo žene Morin Lajon, uz brojne zaplete, britke dijaloge i vrlo zanimljivo iskombinovane svetlosne i zvučne efekte. Glumačka ekipa i reditelj sami su kreirali vrhunsku scenografiju, koja predstavlja Manksfel palatu – mesto radnje, u blizini engleske prestonice.
Velika stvar koju su ovi glumci amateri napravili je što su gledaoce do samog kraja držali u neizvesnosti, upravo kako je svaka misteriozna priča Agate Kristi i zamišljena. Posle premijere predstave ispraćeni su dugim aplauzom, koji se u više navrata publici "otimao" i tokom izvođenja komada, u neretkim komičnim situacijama kada su pojedini akteri predstave svojom pojavom i izvedbom šarmirali sve u sali. Prednjačio je Đorđe Trenčovski, u sporednoj ulozi "gospodina Paravićinija", sa filmski navežbanim italijanskim akcentom i harizmom koja se viđa kod glumaca u nekim od naših najvećih teatara. Ukratko – futoška "Mišolovka" možda nije najbolja u žanru, možda nije najbolja ni na svetu, čak možda nije najbolja ni u Srbiji, ali je delo amatera, koji su je odradili vrlo profesionalno, i delo u koje su glumci uneli ogromnu dozu svog srca i tu emociju lako prenose na publiku koja im pruži šansu.

Svi koji su propustili da pogledaju "Mišolovku", prvu priliku za to će imati već u subotu, 1. juna, u 20 časova, za kada je zakazano drugo izvođenje ove drame, u Pozorištu Kulturno-informativnog centra "Mladost", u centru Futoga.

Dramski studio "Maksa Vrugić" radi više od 35 godina, a ime nosi po prerano preminulom direktoru Osnovne škole "Miroslav Antić" u Futogu. On je bio utemeljivač pozorišne scene u novosadskom prigradskom naselju, pisao je nekoliko komada, režirao i bio pokretač teatra koji decenijama uspešno producira predstave u KIC "Mladost". Bračni par Dijana i Đorđe Kockarević, koji su među glavnim ulogama u "Mišolovci", vodi danas ovaj dramski studio, a osim brojnih predstava za odrasle, veoma uspešno organizuju i dečiju sekciju.

  • masa

    06.08.2013 06:21
    POHVALA
    Mnogo Vam hvala!!!!
  • sasa

    28.05.2013 07:00
    POHVALA
    Ovo je samo još jedan dokaz da nema MALIH I VELIKIH sredina.Postoje ljudi koji hoće da se nešto dešava ili neće.Nažalost nisam u mogućnosti da dođem na sledeću predstavu ali ću gledati na neku drugu.Glumcima želim još mnogo ovakvih prdstava i što reče novinar ,možda nije najbolja ali je svakako odigrana od SRCA i to publika zna da ceni. :D
  • Milivoj

    27.05.2013 09:02
    Odlična predstava!
    Odlično! Bio sam na predstavi, pravo osveženje za Futog! Preporučujem svima da dođu da pogledaju ako stignu. Što kaže čovek lepo – Nije Futog na kraj sveta :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.