Srušena čarda "Na kraj sveta"

Iako je vladika Porfirije, starešina manastira Kovilj, obećao da će legendarna čarda "Na kraj sveta" biti samo renovirana, objekat je za vikend srušen.
Iako je vladika Porfirije, starešina manastira Kovilj, obećao da će legendarna čarda "Na kraj sveta" biti samo renovirana, objekat je za vikend srušen.

Na telefone manastira se jutros niko nije javljao, a bivši zakupac Đorđe Varenika od novinara Radija 021 je saznao za sudbinu čarde koju je njegova porodica generacijama držala. Prema njegovim rečima, bilo je nagoveštaja da bi nadležni iz manastira mogli da sruše legendarnu kafanu, ali je verovao da će ispoštovati reč i samo modernizovati objekat.

"Pretpostavljao sam da je to moguće, jer su oni premeravali unutrašnji prostor, proračunavali...šta da vam kažem, osim da onakve čarde više nema, osim na fotografijama i u sećanjima gostiju", vidno uznemiren za Novosadski informativni portal priča gazda Đoka.

Vladika Porfirije je ranije najavljivao da će čarda ubuduće služiti kao prodajno mesto za crkvene proizvode, međutim, Varenika sumnja da je ovaj prostor namenjen za izdavanje privatnoj firmi bliskoj starešinama manastira. On dodaje da je bio zainteresovan da konkuriše za upravljanje čardom, ali ga niko nije konsultovao ni oko čega, pa tako ni oko rušenja.

"Kada sam ih pitao šta će biti kad mene isele, rečeno mi je da će manastir u čardi služiti svoje proizvode, i da će objekat biti modernizovan, ali ne i srušen. Međutim, posle sam načuo da će to preuzeti neki privatnik, a mene niko ništa nije pitao", kaže on.

Varenika je ključ u bravu legendarne čarde, koju je njegova porodica držala preko 35 godina, stavio u subotu, 4. maja, nakon što ga je je rukovodstvo manastira obavestilo da će pravoslavni Uskrs biti poslednji radni dan čarde "Na kraj sveta". (M.Sovilj - miodrag@021.rs)

Komentari 173

  • bjeljinka

    15.03.2015 12:06
    kao nas Kacavenda, skupljali smo lekove po inostranstvu, kao pomoc-a on otvorio apoteku i PRODAJE SIROTINJI!!!! sto ratuje!!!! A STA DA NAUCIM MOJE DIJETE-DA JE OK TO:da ide u crkvu i veruje u boga??? A naravno sve vidi pa sta da mu kazem?????
  • 27.01.2015 07:40
    čarda na arkanju i nasušna sloboda i ekologija
    arkanj u kovilju bila je čarda, ali i njeno mesto - lepo i mirno. I nije samo čarda srušena, već je i priroda uništena tako što je posečena šuma - izolator buke... Zatim, manastirska bratija (mafija) je prigrabila, samo za sebe, (tako nagrdjen) Arkanj... Koja sebičnost, prostota pa i mržnja prema vernicima i "nevernicima". Takva sveštena lica mogu biti samo u našoj nesrećnoj, posrnuloj i - izdatoj Srbiji.
    Ja volim svoj narod i državu. Ne mrzim druge narode i njihove države jer smatram da smo svi božji ili "prirodni".
    Pozdrav!
  • 24.03.2014 11:27
    BRANKO
    sramota da LAZE VLADIKA PORFIRIJE obecao da ce brzo izgraditi novu cardu pa im ko bojagi smetaju kosti koje su navodno nasli

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.