Studenti iz Brisela posetili Skupštinu Vojvodine

Studenti magistarskih studija fakulteta "Ku Leuven" iz Brisela i studenti Univerziteta u Novom Sadu koji radnu praksu obavljaju u pokrajinskim organima uprave, danas su posetili Skupštinu Vojvodine i učestvovali u razgovoru o procesu evropskih integracija Srbije.
Studenti magistarskih studija fakulteta "Ku Leuven" iz Brisela i studenti Univerziteta u Novom Sadu koji radnu praksu obavljaju u pokrajinskim organima uprave, danas su posetili Skupštinu Vojvodine i učestvovali u razgovoru o procesu evropskih integracija Srbije.

Predstavnici Skupštine Vojvodine upoznali su studente sa funkcionisanjem i nadležnostima tog tela, aktivnostima koje se odvijaju po pitanju međuregionalne saradnje i evropskih integracija, ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i drugim specifičnostima Vojvodine.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoje Vrebalov sa studentima je razgovarao o ulozi i mogućnostima koje lokalne samouprave mogu i moraju da iskoriste u procesu evropskih integracija. "Novi Bečej je jedan od primera, a u Vojvodini ih ima još, na koji način se uz puno rada, truda, energije i sprovođenja dobrih ideja u delo može učiniti nešto više za sredinu u kojoj živite, pa samim tim i za pokrajinu, i za državu", rekao je Vrebalov koji je do skora bio na čelu ove opštine.

Prema njegovim rečima, Novi Bečej je danas mala, ali uređena opština koja se nametnula svojom turističkom ponudom, povoljnim uslovima za investitore i transparentnošću u odnosu na svoje građane. "Pokušali smo da u Novom Bečeju radimo po uzoru na Evropu, a to znači da stvorimo jedan visoko uređeni, brz i operativan sistem fukcionisanja opštine. Jer, Evropa to za nas i jeste. Ona nije bauk već skup vrednosti i standarda na koji treba da se ugledamo i koji kao krajnji cilj donose bolji i lakši život našim građanima", kazao je Vrebalov.

Potpredsednica Skupštine Vojvodine Ana Tomanova Makanova upoznala je studente sa zakonskom regulativom i visokim standardima u oblasti zaštite i ostvarivanja prava nacionalnih zajednica, koji se sprovode u našoj zemlji. "Veoma smo ponosni na to što, ako govorimo o oblasti ostvarivanja prava i očuvanju nacionalnih i kulturnih identiteta naših nacionalnih zajednica, možemo da se pohvalimo i nekim zakonskim rešenjima koja su čak i ispred evropskih, kao što je to slučaj sa osnivanjem nacionalnih saveta nacionalnih zajednica", rekla je Tomanova Makanova.

Ocenila je da je to značajan iskorak i za Vojvodinu, jer od 19 formiranih nacionalnih saveta u našoj zemlji, njih 12 ima sedište u Pokrajini. "To najbolje govori o tome koliko je Vojvodina bogata svojim multikuluralnim i višenacionalnim šarenilom i to nas čini jedinstvenim prostorom u Evropi", navela je Tomanova Makanova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.