Pajtić i Denio posetili Jovinu gimnaziju

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio (Francois-Xavier Deniau) posetili su Gimnaziju "Jovan Jovanović Zmaj" u kojoj se realizuje nastava na srpskom i francuskom jeziku.
Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio (Francois-Xavier Deniau) posetili su Gimnaziju "Jovan Jovanović Zmaj" u kojoj se realizuje nastava na srpskom i francuskom jeziku.

Pajtić je tokom razgovora sa učenicima i nastavnicima poručio da je znanje francuskog jezika izuzetna privilegija i prednost, jer tim jezikom govori više od pola milijarde stanovnika planete. "Francuska je druga po veličini stranih investicija koje su došle na teritoriju Vojvodine, sa oko 745 miliona evra. Zbog toga je važno da imamo mlade ljude koji će moći da rade u tim francuskim firmama, te da komuniciraju sa kolegama iz zemalja u kojima se govori francuski" , kazao je Pajtić.

Ambasador Denio je rekao da je današnja poseta imala za cilj da pokaže koliko je važno imati dvojezičnu nastavu. "Nadam se da će Srbija uskoro biti u Evropskoj uniji i u tom slučaju veoma je važno da ima ljude koji su sposobni da govore strane jezike. Govoriti strane jezike je velika prednost i od strateškog je značaja za Vojvodinu i budućnost mladih ljudi u ovoj regiji", rekao je Denio.

Projekat bilingvalne nastave na francuskom i srpskom jeziku za sada se realizuje jedino u ovoj gimnaziji, dok se dvojezična nastava na srpskom i engleskom jeziku odvija u pet osnovnih škola, pet predškolskih ustanova i jednoj srednjoj školi u Vojvodini.

U toku je besplatna priprema đaka koji su zainteresovani za upis u prvi razred bilingvalnog odeljenja u narednoj školskoj godini, a prema rečima Bojana Pajtića, danas je bilo reči o unapređenju ovog programa. "Razgovarali smo da obezbedimo lektora iz Francuske za sledeću godinu, koji bi omogućio i profesorima i đacima da na još višem nivou savladaju francuski jezik. Sa predstavnicima Ambasade Francuske, Francuskog kulturnog centra i gimnazije razgovarali smo i o ideji da se najboljim đacima omogući neka vrsta stipendije za dalje obrazovanje u Francuskoj", rekao je Pajtić.

Nastava matematike, fizike, hemije i bilogije izvodi se na srpskom i francuskom jeziku u prva tri razreda Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" i nju pohađa 33 učenika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.