Da li je ispumpavanje Ledinačkog jezera bilo zakonito?

Upravni sud Srbije usvojio je žalbu MZ "Stari Ledinci" protiv Administrativne komisije Vlade Srbije, zbog čije je blanko saglasnosti pre nekoliko godina ispumpana voda iz Ledinačkog jezera, i predmet ponovo vratila na razmatranje.
Upravni sud Srbije usvojio je žalbu MZ "Stari Ledinci" protiv Administrativne komisije Vlade Srbije, zbog čije je blanko saglasnosti pre nekoliko godina ispumpana voda iz Ledinačkog jezera, i predmet ponovo vratila na razmatranje.

Naime, ova vladina komisija je 2008. godine firmi "Alas Rakovac" odborila projekat rekultivacije jezera, zbog čega se tada podigla velika buka u javnosti.

Nezadovoljni građani, kojima je jezero predstavljalo letnju oazu za kupanje, tvrdili su da je jedina namera "Alasa" eksploatacija kamena. Međutim, i pored zabrane isušivanja koju je zbog nepostojanja saglasnosti izrekla vodoprivredna inspakcija, voda iz jezera je ispumpana, a bivše kupalište je od tad pod budnim okom kompanije "Alas Rakovac".

Predsednik MZ "Stari Ledinci" Slobodan Jovanović kaže da je po sredi oživljavanje rudnika i eksploatacija više pod pet miliona kubnih metara trahita, čiji je transport podrazumevao dnevni protok oko 100 teških kamiona jedinim putem kroz selo.

Pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Slobodan Puzović kaže da je ovaj slučaj jedan od komplikovanijih, jer se "nadležnosti prepliću", a učesnici služe igrom rečima, pa umesto zabranjenog pojma "eksploatacija" koriste zakonom dozvoljeni "rekultivacija".

Podsetimo, nakon pisanja Radija 021 o identičnim poslovima koje je firma Dušana Borovice "Putevi" kasnije izvodila na kopovima "Orlovo bojište" i "Paragovo", pokrenuta je istraga protiv ovog biznismena.

  • Zviždač

    19.02.2014 20:28
    PAŽNJA
    Samo da Vas obavestim da je gospodin koji je najviše pričao o Ledinačkom jezeru,kleo se u njega i naplaćivao ulaznice sada uredno zaposlen kao direktor obezbeđenja u ALAS-u!!! Toliko o časti i poštenju
  • 28.05.2013 20:40
    Kamenolom
    Ko je ubirao prihode od jezera dok je radilo.
  • 28.05.2013 20:19
    http://www.youtube.com/watch?v=7CWNDXKNQYE

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.