GV: Ćutanje javnosti o zloupotrebi Sterijinog pozorja

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina izrazila je danas zabrinutost zbog izostanka reakcije kulturne javnosti na, kako se navodi, političku zloupotrebu Sterijinog pozorja, koju je sprovelo novo rukovodstvo uz pomoć reditelja Emira Kusturice.
Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina izrazila je danas zabrinutost zbog izostanka reakcije kulturne javnosti na, kako se navodi, političku zloupotrebu Sterijinog pozorja, koju je sprovelo novo rukovodstvo uz pomoć reditelja Emira Kusturice.

"Kusturica je, kako se očekivalo, na otvaranju festivala promovisao svoje dobro poznate nacionalističke i anahrone političke nazore, koji su sastavni deo kulturnog i političkog sistema koji je doveo do dubokog razaranja društva, kulture i sistema vrednosti", navodi se u saopštenju koalicije.

Građanska Vojvodina je ocenila da je reč o kulturi koja služi kao mašina za reprodukciju stereotipa i neprestanu proizvodnju krize, ali se to od Kusturice, "kao čoveka koji veliča ratne zločince, ništa drugo nije moglo ni očekivati". "Međutim, ćutanje kulturne javnosti ukazuje na ozbiljan demokratski deficit našeg društva i odsustvo svesti o važnosti javnog angažmana. Ako su kulturni poslenici prihvatili novu koncepciju festivala i njegovu političku upotrebu, red je da to saopšte javnosti", navodi se u saopštenju.

Uz pretpostavku da oni možda smatraju da festival nema nikakvog značaja, Građanska Vojvodina smatra da bi bilo dobro da i to građani saznaju, a ukoliko je njihovo ćutanje plod konformizma ili straha, važno bi bilo da javnosti stave do znanja da na njih ovo društvo ne može više da računa.

GV je navela da se kulturna javnost nije odredila ni prema novom profilu i repertoaru Sterijonog pozorja, koje "danas promoviše nacionalistički kulturni obrazac", a ćutali su i na otvoreno pismo sarajevske rediteljke Selme Spahić. U tom pismu ona je novo rukovodstvo obavestila da odbija da učestvuje na ovogodišnjem festivalu, jer prisustvo Kusturice na otvaranju "daje legitimitet nacionalističkoj retorici".

Tišina je prekrila i kolektivnu ostavku redakcije pozorišnog časopisa "Scena", čiji je izdavač Sterijino pozorje, navela je Građanska Vojvodina i istakla da kulturni poslenici imaju odgovornost za "tišinu koja ođekuje dok se sprovodi nasilje nad Sterijinim pozorjem i kulturom Novog Sada i Vojvodine".

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Građanski fond Panonija, Građanska akcija Pančevo, Helšinski odbor za ljudska prava u Srbiji, Zelena mreža Vojvodine i Otvoreni licej.

  • Dj

    03.06.2013 18:45
    Neprofesionalno
    Veoma neprofesionalno napisan članak sa samo jednim izvorom. Budi se sumlja da je tekst naručen, od koga, nije poznato. Bez objektivnosti i sudaranja činjenica. Žalost za novinarstvo.
  • Trpivoje

    01.06.2013 21:47
    Ćutanje javnosti o zloupotrebi imena Vojvodine i N
    Tzv "Građanska Vojvodina" je, kako se očekivalo, svojim saopštenjem promovisala svoje dobro poznate nacističke i anahrone političke nazore, koji su sastavni deo kulturnog i političkog sistema koji bi GV želela da se uspostavi, a koji bi doveo do dubokog razaranja društva, kulture i sistema vrednost, što je i cilj ove koalicije. A ako iko sprovodi intelektualno, verbalno i još neka nasilja nad građanima Vojvodine i Novog Sada, onda su to organizacije poput LSV, DS, tzv GV i sličnih čija su moralna, politička i još neka uverenja u ravni sa organizacijama poput SRS, HDZ, LDP, EU, SAD, NATO, SDA i sličnim. Vrlo tesno koketiranje sa fašizmom. Kada oni nekoga nazovu fašistom onda mi to liči kao kada lopov počne da viče: "Drž'te lopova." A otvoreno pismo sarajevske "rediteljke" Selme Spahić je posebna priča. Gospođa je pozvana da učestviuje i predstavi svoj umetnički rad. Međutim, ona je želela da se bavi politikom. To znači da njoj i nije bio cilj da u Novi Sad dođe da bi učestvovala na Sterijnom pozorju, nego da bi, po starom "dobrom" običaju prethodnih garnitura gradskih vlasti, mogla da pljuje i vređa sve što ne pristaje na laži sarajevskih, beogradskih (DS, LDP) i Novosadskih (LSV, GV...) ekstremista i ostalih njima sličnih. Verovatno kod dotične gospoje postoji i doza (velika) sujete i zavisti zbog inferiornosti svog umetničkog rada u odnosu na Kusturicu (koji BTW i nije nešto po mom ukusu, ali ovde nije reč o tome)
    "Gospodo" iz raznih ekstremističkih organizacija (napred navedenih) ima nas koji se usuđujemo da mislimo dugačije. Da poštujemo tuđe, ali i da štitimo svoje vrednosti. Znamo da vam to smeta, ali na vašu veliku žalost, ima nas više. Puknite od muke.
  • Kulturni Komentator

    29.05.2013 12:48
    NE ČUDI ME NIŠTA
    Nije ovde reč o Kusturici koga izuzetno cenim kao umetnika i čije filmove volim rado da pogledam po ko zna koji put. Ovde je problem što je uopšte izostala bilo kakava reakcija na promovisanje jedne retro političke ideje i to na otvaranju festivala koji se bavi teatrom i potpuno je pogrešan kontekst politiziranja istog. Mene više brine to što reakcija nije izostala iz razloga nekog salganja ili ne sa Kusturicom nego što su ljudi ovde otupeli na sve živo pa ih briga za sve. A Sterijino pozorje je već dugo u velikom problemu identiteta zato što indetit ovog festivala kreira svako ko kako dođe na vlast a suština je u tome što se nema para generalno pa time i ovaj festival trpi zbog toga. I na kraju onda dođe i logično da se na festivalu promovišu ideje trenutne stranke na vlasti tj neminovo je da se dešava zloupoterba istog, a nema ko pametan da ukaže na sve to.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.