"Podržati inicijativu da nastavnici dobiju status službenog lica"

Ne postoji tačna evidencija koliko je prosvetnih radnika bilo izloženo pretnjama i fizičkom nasilju, ali nema sumnje da tako nešto postoji i da predstavlja veliki problem u obrazovanju, rekao je za 021 predsednik Aktiva direktora osnovnih škola Svetozar Kozarov.

Ne postoji tačna evidencija koliko je prosvetnih radnika bilo izloženo pretnjama i fizičkom nasilju, ali nema sumnje da tako nešto postoji i da predstavlja veliki problem u obrazovanju, rekao je za 021 predsednik Aktiva direktora osnovnih škola Svetozar Kozarov.

Upravo je zbog ove pojave Sindikat prosvetnih radnika ponovo pokrenuo inicijativu da nastavnici dobiju status službenog lica, čime bi se njihova zaštita podigla na viši nivo, dok bi nasilnici snosili znatno rigoroznije posledice.

Kako kaže Kozarov, ta iniicjativa postoji sigurno već deset godina, ali je "generalna sporost u sprovođenju bilo kakvih promena" glavni razlog zbog kojeg nastavnici još uvek nemaju taj status.

"Mislim da ima dosta nasilja prema nastavnicima, što od strane roditelja, tako i učenika, a taj vid nasilja je znatno prisutniji kod starijih đaka u srednjim školama", priča Kozarov i dodaje da on podržava ovu ideju, ali je skeptičan po pitanju njene realizacije.

Predsednik Aktiva direktora srednjih škola Stanko Matić potvrdio je za 021 da problem postoji, ali kaže da situacija nije alarmantna.

"Činjenica je da je sistem vrednosti poremećen i činjenica je da su prosvetni radnici nekada bili mnogo poštovaniji i više uvažavani od strane učenika i roditelja. Danas to nije slučaj, ali situacija nije preterano ozbiljna", objašnjava Matić i dodaje da će podržati inicijativu.

U Sindikatu prosvetnih radnika kažu da će oni predati peticiju sa potpisima 3.000 nastavnika kojom će tražiti bolju zaštitu. Prema njihovim rečima policiji godišnje bude prijavljeno desetak slučajeva napada na nastavnike, ali se smatra da je taj broj nekoliko puta veći, jer mnogi prosvetari ne prijavljuju incidente. (V. K.)

  • pravda za šalteruše

    31.05.2013 09:02
    Šalterušama status službenog lica!
  • 30.05.2013 17:35
    Ma idi
    Ne daju status sluzbenog lica medicnskim radnicima u hitnim sluzbama,sad ce nastavnicima.
    Znba se sta je primarno i gde ljudi zaista stradaju.
    Prvo status sluzbenog lica medicinskim tehnicarima u hitnoj.
    Dok im traje radno vreme,nravano.
  • Nizina

    30.05.2013 12:47
    Forumitis
    Znamo da mnogima forumi služe za vršenje mentalne nužde uz miris frustracija besa poniženja itd...

    Problem je kompleksan ali riba uvek smrdi od glave.

    Pogledajte ko je ministar za obrazovanje e sada zamislite bilo koju firmu sa takvim tipom "sefa".

    Hoce li ona biti kao nasa javna komunalna ili ce biti na Forbsovoj listi 100 najboljih u svetu...

    A da deca su sve razmazenija to je globalni fenomeni za to ce tek biti placena cena.

    Pozdrav za sve i dignite guzicu sa stolice i ucinite danas nesto lepo za sebe, vase dete i zajednicu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.