"Drveće nije posečeno zbog koncerta Miroslava Ilića"

Opština Žabalj demantovala je danas da su stabla ispred lokalne crkve u Čurugu posečena kako bi se napravio plato za najavljeni koncert folk pevača Miroslava Ilića za seosku slavu, Spasovdan.
Opština Žabalj demantovala je danas da su stabla ispred lokalne crkve u Čurugu posečena kako bi se napravio plato za najavljeni koncert folk pevača Miroslava Ilića za seosku slavu, Spasovdan.

U demantiju je potvrđena izjava predsednika opštine Žabalj, Čedomira Božića koju je dao za 021 da je projekat uređenja platoa pripremljen uz saglasnost opštinske uprave i odeljenja za urbanizam. U demantiju opštine je navedeno i "da se ne radi o parku, već o nasumično sađenom drveću, kao i da je njihova seča planirana u februaru ove godine, dok je koncert Ilića ugovoren tokom maja".

Božić je ranije za 021 rekao da je park posečen jer je bio "ruglo". "Tu su nekada izviđači, s obzirom da je Čurug bio poznat i po izviđačima i dolasku izviđača iz ostalih mesta, svake godine za 1. maj sadili po neko drvo, bez plana, bez projekta i, naravno, to se na kraju pretvorilo u stvarno jedno ruglo ispred crkve. Godinama se nije moglo prolaziti kroz taj park", rekao je Božić.

Pojedini meštani smatrali su da su stabla srušena zbog najavljenog koncerta Ilića. "Park je uspeo da preživi Drugi svetski rat, ali ne i političare iz žabaljske opštine. Napravili su prazan prostor ispred crkve, popločali ga behatonom i najavili koncert Miroslava Ilića", rezigniran je jedan Čuružanin, koji je želeo da ostane anoniman.

A što javna rasprava?

Pre odluke o rušenju nije bilo javne rasprave, međutim, Božić tvrdi da ona i "nije obavezna, budući da su meštani demokratski izabrali svoje predstavnike u opštinskoj vlasti".

"U početku to, normalno, deluje kao šok, međutim, lokalna samouprava nikada ne radi bez konsultacije sa građanima. S obzirom da su legitimni predstavnici građana Čuruga u savetu mesne zajednice izabrani na izborima prošle godine 5. avgusta naravno da oni mogu donositi odluke u ime građana Čuruga i naravno funkcioneri lokalne vlasti u opštini Žabalj", tvrdi Božić.

Prema njegovim rečima, za ovaj posao nije bio neophodan paraf Zavoda za zaštitu prirode, jer se porušena stabla ne nalaze na listi zaštićenih vrsta. (Rade Obradović)

  • Čuružan 100%

    06.06.2013 21:37
    Jad i Beda
    Nekada ponosno selo sada još samo ime sela, koje su odavno napustili svi oni koji su nečemu valjali. Sada tamo vladaju samo ponavljači, beskičmenjaci i secikese, koji nemaju morala koliko jedan poljoprivrednik ima crnog pod noktima. Nije ni čudo što takve stvari rade, nemaju oni kulturu da nešto stvore, samo sebi da namaknu neku crkavicu umeju. To zašto nisu ljudi izašli na ulice i sprečili takvu sramotu je posledica ubijenosti u pojam i beznađa većine življa Čuruškog. Na kraju krajeva, sramota je da te drugi vide da praviš budalu od sebe, pa to ionako nije bilo ničije...
  • Andrija Šrek

    05.06.2013 09:16
    ...
    Šta je to "Spasovdan"?
  • Čurug

    05.06.2013 09:14
    Katastrofa
    Ovo je potez vrlo stručnih i iskusnih ljudi. U opštinu Žabalj se navukla gomila izuzetno mladih sposobnih ljudi, koji svoju umešnost i znanje iskazuju uz skute DS. Svako ko ima drugačije mišljenje od njih nema pojma, postaje državni neprijatelj broj 1. Pogledajte stranicu opštine Žabalj na portalu facebook, pa ćete imati priliku da se uverite na šta će taj plato da liči. Jedno ruglo. Parkovi postoje svugde u svetu, čisto da se zna. Kako su stabla ostarila, usprotivila se opštinarima pa stare. Izgleda da opštonari ne znaju da se stara stabla menjaju sa mladim, a da se zdrava ne seku. Ne znam sad ko od ovoga ima korist: projektant, opštinari, izvođač radova, oni što su stabla sekli, oni što su stabla transportovali ili oni koji znaju gde su ista završila.
    Park je bio prekrasan i kada dođe maj, jun lipe su mirisale a stanovnici su mogli u šetnji da uživaju.
    Sada će uživati u behatonu i golotinji. Ovakav bezobrazluk treba kazniti i svi o tome treba da pišu, ne samo 021. A za seču stabala treba procena, kao i dozvola. Sankcije, sankcije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.