Pacijenti oboleli od raka bez najbitnijih lekova

Nabavka deficitarnog leka "endoksan" nije obaveza Apoteke Novi Sad, kaže za Radio 021 farmaceutkinja ove ustanove Zlata Nađ.
Nabavka deficitarnog leka "endoksan" nije obaveza Apoteke Novi Sad, kaže za Radio 021 farmaceutkinja ove ustanove Zlata Nađ.

Prema njenim rečima, nabavka leka od kog zavise brojni pacijenti oboleli od raka je u nadležnosti bolnica kojima oni pripadaju, i stavljen je na listu lekova čija je nabavka prioritet.

"Apoteka Novi Sad nije u obavezi da drži ampule 'endoksan', s obzirom da to da je u pitanju bolnički lek, i oni su obavezni da nabavljaju lekove za svoje pacijente. Taj lek se inače nalazi na bolničkoj 'B' listi, a s obzirom na to da je sad deficitaran, prebačen je na 'D' listu, odnosno listu interventnoh uvoza", navodi ona.

Na rafovima novosadskih apoteka već neko vreme nema ni flastera "durodžezik", koji predstavljaju jedini spas za pacijente obolele od raka, koji trpe nesnosne bolove. Kako za 021 kaže Novosađanka Vesna Tadić, "durožezik" je bilo moguće nabaviti samo u apotekama na Bulevaru oslobođenja i u Petrovaradinu, ali su pacijenti zbog neažurnosti prilikom javnih nabavki ostali bez mogućnosti da nabave ovaj lek. "Strašno je slušati nekoga koga volite kako se pati, a vi ne možete ništa da uradite povodom toga. Ti flasteri se inače nabavljaju na recept, ali ih prosto nema", kaže Tadićeva.

Farmaceutkinja iz apoteke "Bulevar" Violeta Brković kaže za 021 da svi pacijenti koji zavise od "durodžezika" u ovoj apoteci mogu da kupe adekvatnu zamenu.

"Nestašice nema, budući da postoji zamena u vidu 'viktanil' flastera. U pitanju je isti lek, razlika je jedino u proizvođaču, i mi ga imamo u svim jačinama", navodi Brkovićeva.

Na nedostatak ovih lekova pažnju javnosti je skrenuo proslavljeni autor brojnih dečjih serija Timoti Džon Bajford, koji je izjavio kako "neće umerti zbog kancera, već zbog birokratije", nakpon čega mu se predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić ponudio da režiseru kupi lek u Budumpešti.

Međutim, Vesna Tadić očajno konstatuje da veliki deo pacijenata obolelih od malignih bolesti novca za kupovinu flastera u inostranstvu naprosto nema, i podseća da je država u obavezi da obezbedi lekove koji se dobijaju na recept svojim osiguranicima. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

  • legalize

    30.05.2013 18:40
    ulje od cvetova konoplje.. i resen problem, a sve ostale lekove mozes slobodnod a bacis u kantu za smece!
  • Vesna Tadic

    30.05.2013 17:30
    Bez odgovora
    Hvala na ukazanoj paznji. Koliko sam sada upoznata nestasice nema za bolesnike koji su dobrog materijalnog stanja, ali gospodja koja je dala izjavu me sa istom ostavlja u dilemi, odnosno u neznanju, sta je sa bolesnicima koji su u losem materijalnom stanju, zasto flastera nema u apoteci za bolesnike koji iste podizu na recept, kako je moguce da apotekarske ustanove dodju do toga da ostanu bez neophodnih lekova za tesko obolele pacijente, posebno za umiruce bolesnike, a sto je najvaznije pitanje na koje nije dat odgovor, kada vec postoji zamena, zasto se ista ne daje ne recept i cijom krivicom se sve ovo dogadja. Sve u svemu, odgovora nema.
  • Vesna Tadic

    30.05.2013 15:40
    Znaci nestasice nema, ali samo za one koji imaju novaca, sram vas bilo na ovakvoj izjavi gospodjo Violeta. Za sve koji imaju novaca nikada nije ni bilo nestasice,a sta da rade ostali bolesnici od kancera koji su u losoj materijalnoj situaciji, oni mogu da pate, obziram da obican mali covek nikome nije bitan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.