Konkurs za upis studenata na novosadske fakultete

Senat Univerziteta u Novom Sadu doneo je odluku o raspisivanju konkursa za upis studenata u prvu godinu osnovnih, integrisanih, master, specijalističkih i doktorskih studija u školskoj 2013/2014. godini.
Senat Univerziteta u Novom Sadu doneo je odluku o raspisivanju konkursa za upis studenata u prvu godinu osnovnih, integrisanih, master, specijalističkih i doktorskih studija u školskoj 2013/2014. godini.

Ukupno je slobodno 14.921 mesta za upis je, od čega 7.919 budžetskih i 7.002 samofinansirajuća mesta.

Od tog broja, za upis u prvu godinu osnovnih i integrisanih studija planirano je 8.959 mesta, od čega je 5.082 budžetskih i 3.877 samofinansirajućih mesta.

Prijem dokumenata trajaće od 26. do 28. juna na svim fakultetima u sastavu Univerziteta u Novom Sadu, osim na Akademiji umetnosti gde počinje već 14. juna, dok na Pedagoškom i Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku kandidati polažu testove prethodne provere sposobnosti 1. jula odnosno 29. juna.

Prijemni ispiti održavaće se u periodu od 1. do 4. jula na većini fakulteta, nakon čega od 2. do 11. jula sledi objavljivanje preliminarnih i konačnih rang lista.

Upis kandidata koji su se rangirali u okviru broja studenata planiranih za upis realizovaće se od 5. do 19. jula.

Na sva tri stepena studija na Univerzitetu u Novom Sadu trenutno je u ponudi oko 350 studijskih programa, a u odnosu na prošlu školsku godinu, konkurs za upis nove generacije studenata obuhvata i nekoliko novih studijskih programa.

Na Fakultetu tehničkih nauka novi studijski programi na osnovnim studijama su Elektroenergetski softverski inženjering, Biomedicinsko inženjerstvo, Merenje i regulacija, Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije i Čiste energetske tehnologije.

Na master akademskim studijama novi programi su Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije i Elektroenergetski softverski inženjering, na specijalističkim studijama Geodezija i geomatika, a na doktorskim studijama Tehnička mehanika i Animacija u inženjerstvu.

Ekonomski fakultet će prvi put svojim budućim studentima master akademskih studija ponuditi novi program Logistika sistema u ekonomiji, koji će izvoditi zajedno sa Fakultetom za logistiku iz Celja u sastavu Univerziteta u Mariboru.

Na Građevinskom fakultetu u Subotici studenti od ove godine mogu da upišu novi studijski program Građevinarstvo, kao i istoimeni program na master akademskim studijama.

Cene polaganja prijemnog ispita za upis na osnovne i integrisane studije kreću se od 5.200 do 7.600 dinara, dok se troškovi upisa za budžetske studente za prvi stepen studija kreću u iznosu od 5.000 do 7.000.

Reagujući na nezavidnu ekonomsku situaciju u društvu, fakulteti Univerziteta u Novom Sadu odlučili su da visine školarina na svim nivoima i vrstama studija ostanu iste kao i prošle godine.

U zavisnosti od fakulteta i studijskih programa, školarine za osnovne akademske i integrisane studije kreću se od 50.000 do 160.000 dinara, u zavisnosti od fakulteta i studijskog programa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.