Poziv Novosađanima za borbu protiv pedofilije

Fondacija "Marija Jovanović - dete" apelovala je na mlade Novosađane da im se pridruže u borbi protiv pedofilije.
Fondacija "Marija Jovanović - dete" apelovala je na mlade Novosađane da im se pridruže u borbi protiv pedofilije.

Osnivač fondacije, Slobodan Jovanović, čija je sedmogodišnja ćerka Marija silovana i ubijena pre tri godine u Starim Ledincima, rekao je da je krajnji cilj oštra i beskompromisna borba protiv pedofilije i donošenje antipedofilskog zakona.

"Kada uspemo da formiramo tim, fondacija će krenuti sa konkretnim akcijama, a jedna od prvih će se zvati 'Prekini tišinu', jer smatramo da se ćutanjem ništa ne može učiniti i da se o ovom problemu mora pričati kako bi se delovalo preventivno", kaže Jovanović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević podržao je ideju i pozvao mlade psihologe, psihijatre, kriminologe, pravnike i druge zainteresovane da volonterski pomognu u radu fondacije.

"Eto prilike da mi Novosađani pokažemo koliko smo solidarni. Ovo je prilika da delujemo preventivno, da učinimo grad bezbednijim, jer i ovo je borba za bezbedniji i bolji Novi Sad", rekao je Vučević.

Zainteresovani se o volontiranju mogu dodatno informisati na sajtu fondacije.

Podsećamo, Mariju je krajem juna 2010. godine silovao i ugušio maramicom zlostavljač povratnik Milan Ogulinac. Nakon što su roditelji pronašli leš deteta iza kuće, usledila je dvadesetočasovna potera za Ogulincem, koga su Ledinčani prilikom hapšenja umalo linčovali.

On je iz novosadskog zatvora prebačen u Specijalnu bolnicu Centralnog zatvora u Beogradu, gde je umro od srčanog udara dva meseca kasnije. (V. K.)

  • Danny

    01.06.2013 06:39
    Definisati
    Nasi zakoni su jako nejasni i to je problem.
    Prvo mora da se definise tacno pedofilija.
    Svi stavljaju granicu na to kada maloletno lice moze da stupi u odnos sa punoletnim i to je 14g.
    Ali koja je granica za to da se neko sa one druge strane moze nazvati pedofilom?
    Onda zabranite izlazak svojoj deci do 14g u diskoteke.
    Devojcice od 14g se tesko razlikuju danas sa malo starjima od sebe.One jure starje momke od 18-30g.
    E sad gde je granica godina za muskarca da bi on bio pedofil(tu ne mislim na slucajeve sa silovanjem,vec na odnos koji su oboje inicirali)?18,19,20,35?
    Klinke znaju da lazu i za godine starje momke.
    Treba napraviti jasnu granicu,ne moze decko od 18,19g da bude pedofil ako je bio sa klinkom od 13,14g.
    Dalje ima i problem alkohola a u Diskotekama je retko ko trezan.Pijan covek ne rasudjuje normalno.
    Slucaj gore je matorac koji je napao malo dete i ubio ga.
    Ovde se gore prica o slucaju da je pedofil matorac a zrtva bas malo dete.
    Sta je sa Erom?Racunajte da muskarci ne razmisljaju svojom glavom vec sa polnim organom(sto mnogo puta zna biti problem).
    Stop pedofiliji ali trebamo znati sta je tacno pedofil i ko je tacno zrtva?
  • ns

    01.06.2013 06:15
    nazalost upucena
    Ako ovo citaju neki urednici televizija, evo apelujem na vise edukativnih emisija o ovoj temi.Pozovite roditelje cija su deca bile zrtve, strucnjake, ljude iz Suda. Posebno treba da se prica o prevenciji ( koja je pola zdravlja). Ljudi koje se ne bave ovom tematikom ne razmisljaju o tome i beze od toga, ali neko kome je to posao je svestan svakodnevnih rizika i potpuno drugacije percipira ljude i stvarnost. Angazovacu se volonterski.
  • Stric

    31.05.2013 19:30
    Deca su ukras sveta!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.