Seksualno obrazovanje u Isidorinoj i Karlovačkoj gimnaziji

Sledeće školske godine u deset vojvođanskih škola biće uveden izborni predmet "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju".

Sledeće školske godine u deset vojvođanskih škola biće uveden izborni predmet "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju".

To je ogledni projekat za učenike drugih razreda gimnazija i srednjih stručnih škola, a nakon godinu dana, u zavisnosti od rezultata, pokrenuće se inicijativa da se taj predmet uvede u sve škole u Srbiji.

U Pokrajinskom sekretarijatu za omladinu kažu da je za ovaj projekat dobijena saglasnost direktora škola, školskih odbora i roditelja i da će u njemu sledeće školske godine učestvovati ukupno oko 1.200 učenika. Pedagog iz pančevačke gimnazije "Uroš Predić", Silvija Patalov Trajković, kaže da se ponekad dešavaju učeničke trudnoće, ali da više zabrinjava neznanje u oblastima biologije, ljudskih prava itd.

"Oko 30 odsto razgovora đaka koji dođu u našu službu tiče se priče o zdravstvenom vaspitanju o reproduktivnom zdravlju. Često me pitaju da li verujem u muško-ženska prijateljstva, kako to sve ide i koliko to traje, šta može da ga pokvari, a šta da popravi itd", navodi Patalov Trajković.

Institut za javno zdravlje Vojvodine uradilo je istraživanje potreba uvođenja "Zdravstvenog vaspitanja o reproduktivnom zdravlju" sa učenicima prvih razreda srednjih škola i došli su do prilično poražavajućih rezultata što se tiče njihovog znanja. Od ukupno 27 pitanja učenici su u proseku znali 10.

Takođe, rezultati pokazuju da je svaki osmi učenik seksualno aktivan i da su ponekad imali seks i kada to nisu želeli - da udovolje partneru, zbog uticaja alkohola, pritiska partnera... Najčešći izvor informisanja su im mediji i vršnjaci, a samo četiri odsto učenika obraćaju se zdravstvenim radnicima.

"Oni dolaze usled neiskustva, neinformisanosti i u nedostatku podrške škole, sredine, roditelja. Malo je nezgodno osloniti se samo na vršnjačku grupu, koja će nekad reći neku neistinu - ne namerno, nego nehotice. Ovim projektom takođe i umnogome olakšavamo roditeljima njihovu vaspitnu ulogu", kaže Silvija Patalov Trajković.

Mnoge zemlje u Evropi uvele su predmet Seksualno vaspitanje još 50-tih ili 70-tih godina prošlog veka. Različita istraživanja pokazala su da uvođenjem tog predmeta nije porasla seksualna aktivnost učenika, nego je porastao nivo zaštite, procenat adolescentskih trudnoća i abortusa se smanjio.

"Osnovni cilj je da postignemo onaj stepen svesti kod đaka da moraju da vode računa ne samo o higijeni, nego o zdravstvenoj higijeni svog tela i svog života, zato što je porast seksualno prenosivih infekcija drastičan. Naš cilj je da se bavimo prevencijom, a ne posledicama", kaže pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu. Udžbenik za ovaj predmet je gotov, a sada počinje edukacija 20 ljudi koji će da ga predaju.

Škole u koje će biti uveden predmet "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju" su: Gimnazija "Isidora Sekulić" u Novom Sadu, Karlovačka gimnazija, Gimnazija "Uroš Predić" u Pančevu, Gimnazija "Branko Radičević" u Staroj Pazovi, Zrenjaninska gimnazija, Ekonomsko-trgovinska škola "Dositej Obradović" u Alibunaru, Srednja stručna škola "Borislav Mihajlović - Mihiz" u Irigu, Ekonomsko-trgovinska škola u Bečeju, Školski centar "Nikola Tesla" u Vršcu i Ekonomsko-trgovinska škola u Kikindi.

"Istorija seksualnosti" na Medicinskom fakultetu

Pre dve godine na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu uveden je izborni predmet "Istorija seksualnosti" koji je namenjen svim studijskim grupama. Doktorka Ljiljana Suvajdžić osnovala je ovaj predmet sa namerom da utiče na edukaciju omladine u vezi sa seksualnim odnosom, ali i da razbije određene predrasude, nedoumice i neistine kroz učenje.

Doktorka Suvajdžić kaže za Radio 021 da se studenti osposobljavaju za bolje sagledavanje i razumevanje seksualnih problema pacijenata sa kojima će se sretati i informišu se o mogućnostima njihove prevencije i lečenja. Značajan deo predmeta se odnosi na zaštitu reproduktivnog zdravlja i planiranja porodice.

Studentkinja farmacije Maja Bekut, koja je slušala ovaj predmet, kaže da je naučila mnoge stvari za koje do tada nije ni čula. "Naučila sam istoriju koja nije pomenuta u standardnim knjigama iz istorije, a pored toga daje neke opšte podatke koji se tiču ovog predmeta", priča Maja.

  • Родитељ

    09.06.2013 19:21
    Лажи
    Овај текст је велика лаж! У панчевачкој гимназији нису питана ни деца, ни родитељи, ни Школски одбор, ни Савет родитеља за увођење овог предмета. Педагог ове школе износи непостојеће проблеме и понаше се непрофесионално. Треба да се бави наставом, а не да ради на личној промоцији износећи своје ставове не размишљајући о последицама.
  • 09.06.2013 18:12
    liman 2
    Za koga ...profesore,deca vec svr znaju.
  • Bankar

    09.06.2013 05:56
    obrazovenj, hm
    Ovaj predmet je za porodicu, a u skolama ima mnogo toga da se ispredaje i obuci. Zaboravili smo ulogu skole, ulogu stvaranja buducnosti. Imamo sve losije kadrove iz svih oblasti. Bolje da se uvede predmet KULTURA PONASANJA I POSTIVANJA OKOLINE

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.