Otvoreno novo mesto za umetnike i kreativce

Novi prostor za umetnike i kreativce "Matera mesto" (MaTerra), na više od 200 kvadrata zgrade nekada čuvenog kinematografskog preduzeća "Terra film" iz Novog Sada, sinoć je zvanično otvoren koncertom zrenjaninskog benda "Tri mačke sto godina".
Novi prostor za umetnike i kreativce "Matera mesto" (MaTerra), na više od 200 kvadrata zgrade nekada čuvenog kinematografskog preduzeća "Terra film" iz Novog Sada, sinoć je zvanično otvoren koncertom zrenjaninskog benda "Tri mačke sto godina".

"Matera mesto" nastalo je na inicijativu nekoliko aktivistkinja i umetnica iz Novog Sada. Prostor je po simboličnoj ceni iznajmljen od filmske kuće Terra film uz podršku švedskog donatora Kvina Til Kvina, koji su obezbedili pomoć za narednih devet meseci rada.

- Donatorke ni na jedan način ne uslovljavaju koncept, ali je ideja da nakon devet meseci "Matera" postane samoodrživo mesto, za šta je potreban zajednički rad u Novom Sadu - navodi se na Fejsbuk profilu ovog novog kulturnog mesta.

Prema navodima aktivistkinja "Matera" je mesto u kojem će se održavati različite vrste radionica, susreta, diskusija, muzičkih nastupa, filmskih projekcija, javnih snimanja, a postojaće i kafe.

Inicijative i potreba za prostorima u kojima će se negovati alternativna kultura u Novom Sadu se javljaju sve češće, a jedan od najzapaženijih pokušaja stvaranja ovakvog mesta bilo je skvortiranje kasarne "Arčibald Rajs" početkom 2012. godine.

Više informacija o ovom prostoru možete pronaći na fejsbuk stranici Materra mesto.

  • Lela

    03.06.2013 06:41
    Sve je to jako neozbiljno.Ako se nešto otvara onda neka traje, a ta priča od devet meseci mu dođe kao podkusurivanje sa dotičnim gosn.Kvinom. I uostalom,ako se ima ideja šta će da se radi i kako će da se radi(da bi trajalo)onda nemože da se nema koncept.Sve je jasno, samo treba pažljivo čitati.
  • @Bojan - Super

    02.06.2013 22:20
    "... zatucani kao da zivimo u pecini". Mislis u zemunici?
  • Nebitno

    02.06.2013 19:46
    Ja sam stvarno tolerantan prema svim živima i boli me uvo šta rade, imaju moju podršku, ali mi je pomalo glupo, prvo oni iz "društvenog centra" smaraju mesecima kako im treba prostor, kako nema prostora, a da od njih recimo 50 svako da samo 100-200 dinara mesečno, mogu da iznajme sebi normalan prostor i da se bave, čime god da se bave. Eno tamo su dobili neku šupu u kineskoj četvrti, kao sad su bog zna šta postigli i kakvom se umetnošću bave. Isto tako mi i ovo deluje apsolutno besmisleno. Moš' mislit' izložba vibratora. Dokone žene se našle pa se bave "umetnošću". Ne kažem da ne treba da postoje takva mesta, al malo je glupo da svako ko smatra da je on umetnik traži prostor za sebe. Nisam ni morao ovo napisati, al ajd...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.