Višnjić: Manje troškova, više stanova

Izmenom merila za obračun naknade za uređenje građevinskog zemljišta Zavod za izgradnju grada pokušaće da olakša posao investitorima i pospeši stanogradnju u Novom Sadu.

Izmenom merila za obračun naknade za uređenje građevinskog zemljišta Zavod za izgradnju grada pokušaće da olakša posao investitorima i pospeši stanogradnju u Novom Sadu.

Nedavno su s ovim merama upoznati i sami investitori na sastanku organizovanom na inicijativu ZIG-a, Gradske kuće i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

- Posle dugo vremena otvorili smo vrata Zavoda investitorima, upoznali ih s merama i na to gledamo kao čin poštovanja prema njihovoj branši. Smatram da ZIG i sve stručne službe treba da im stoje na usluzi - kaže direktor ZIG-a Goran VišnjićVišnjić. Po njegovim rečima, nova merila bi trebalo da donesu pogodnosti za investitore koji su 2008. i 2009. godine kupili lokacije po izuzetno visokim cenama i da im omoguće da nastave radove, a novim investitorima da lakše uđu u posao. Višnjić smatra da će manji troškovi za investitore ipak prihodovati gradu više novca, kroz povećan broj gradilišta.

- Povećali smo popust za plaćanje celog iznosa sa 40 na 50 odsto, uveli smo i treći način plaćanja, naime, investitori sklapaju ugovor s ZIG-om da će platiti naknadu u roku od šest meseci, uz 10 odsto avansa i 40 odsto popusta - navodi Višnjić. Ovo bi olakšalo investitorima da dođu do novca, jer, kako kaže Višnjić, investitoru je lakše da prodaje stanove kada je zgrada već izgrađena, a za to je dovoljno i šest meseci.

- Vrednost boda za obračun ostavili smo na nivou od prošle godine, jer je vezan za rast cena na malo, koje su rasle skoro dvostruko u odnosu na evro, a građevinci sve obaveze obračunavaju u evrima. Ove dve mere donele bi investitorima do 25 odsto uštede - smatra Višnjić. On dodaje da će ZIG pokušati da veže vrednost obračunskog boda za vrednost evra, ali da je za to potrebna saglasnost nadležnih gradskih uprava. Time bi se, smatra Višnjić, sprečilo divljanje cena stanova. Spreman je i model po kojem bi dužnicima otpisali zatezne kamate, samo da vrate glavnicu duga u roku od šest meseci.

- Investitori su pozdravili ove mere, a one su prihvatljive za sve one koji žele da rade i ulažu - kaže Višnjić i napominje da su nova merila rezultat zajedničkog rada ZIG-a, Gradske kuće i KLER-a. Ove mere mora da potvrdi Skupština grada, a naći će se na dnevnom redu verovatno krajem meseca.

Izgradnja druge trake Temerinskog puta, od Savske ulice do nadvožnjaka na autputu, i dalje nije počela. Višnjić ukazuje da je odvojen novac za izgradnju i postavljanje semafora na raskrsnici sa Savskom ulicom, ali da je zapelo oko imovinsko-pravnih odnosa sa obližnjom benziskom stanicom. Što se tiče Partizanske ulice, Višić je najavio početak rekonstrukcije desne kolovozne trake (gledano iz pravca Železničke stanice), za početak avgusta, kada je sezona godišnjih odmora.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.