"Ciklonizacija" Novosađanima deli tablete protiv komaraca

Preduzeće "Ciklonizacija" i ove godine u Novom Sadu organizuje akciju "Zaštiti bližnje – isključi zzzujanje" u okviru koje će građanima deliti tablete za borbu protiv komaraca.
Preduzeće "Ciklonizacija" i ove godine u Novom Sadu organizuje akciju "Zaštiti bližnje – isključi zzzujanje" u okviru koje će građanima deliti tablete za borbu protiv komaraca.

Akcija obuhvata podelu biloških BTI tableta protiv larvi komaraca, edukaciju i animiranje na zajedničku borbu protiv kućnih komaraca koji se razmnožavaju u dvorištima, vlažnim podrumima, septičkim jamama, zapušenim olucima i drugim manjim vodenim površinama.

"Naš zajednički cilj je zaštita zdravlja svih građana i Novi Sad kao zdravo i ugodno mesto za život sa građanima koji znaju kako da budu odgovorni prema sebi, svojoj porodici i komšijama. Tablete su već podeljene na Adicama, Telepu, Sajlovu. U delovima grada i prigradskim naseljima koji nemaju kanalizaciju naše ekipe će deliti preparat od vrata do vrata, dok će građani u drugim delovima grada koji imaju potencijalna izvorišta, tablete moći da preuzmu u svojim mesnim zajednicama", kaže Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću "Ciklonizacije".  

Reč je o tabletama koje deluju na larve komaraca, a osim kompletnog uputstva za njihovo korišćenje koje se nalazi na pakovanju, građani će dobiti i letak sa svim informacijama o akciji zaštite zdravlja od komaraca, potencijalnim izvorištima i načinima upotrebe BTI tableta.

Pošto je reč o vrsti komaraca koja ne odlazi daleko od mesta n akojem se izlegla, da bi sebe i svoje bližnje zaštitili od komaraca "Ciklonizacija" građanima preporučuje da najmanje jedanput nedeljno potpuno isprazne kofe u kojima čuvaju vodu, uklone stare gume, konzerve, tegle i sve ostale predmete u kojima se zadržava voda pogodna za razvoj larvi, da stave mreže na ventilacione otvore i poboljšaju zaptivanje šahtova septičkih jama i kišničara. Preporuke je i da se kanali čiste od korova i otpadaka kako bi bili protočni, a voda u njima čista, kao i da se jedanput godišnje proveri da li su vertikale i drugi delovi oluka zapušeni opalim lišćem ili drugim materijalom.

Iako je "Ciklonizacija" uradila mapiranje svih potencijalnih izvorišta komaraca u gradu, od velike pomoći bi bilo i ako bi ih građani obavestili o eventualnom nastanku nekih novih bara i mesta sa stajaćom vodom u blizini njihovih kuća. Građani se mogu obratiti na telefon Kol centra "Ciklonizacije" 021 641 23 22  ili na email office@ciklonizacija.net.

Šta su BTI tablete?

BTI tablete su visoko selektivni biocidni proizvod koji deluje samo na larve komaraca. Koriste se u domaćinstvima tamo gde ima stajaće vode, a detaljno uputstvo za upotrebu i način doziranja nalazi se na svakom pakovanju tableta.

Stotine komaraca iz čaše

I male površine vode dovoljne su za veliku produkciju komaraca. Iz jedne čaše ili konzerve sa vodom koja tokom sezone stoji u dvorištu može da se izleže čak 300 komaraca za samo sedam dana.

  • 04.06.2013 16:39
    Tablete
    da li se te tablete popiju i onda ti komarci nemogu nista!!!!
  • 04.06.2013 15:23
    Зујко
    Триста комараца за само седам дана.
    У богте...
  • 04.06.2013 14:09
    A Petrovaradin
    da su nam bar podelili pre glasanja. Da potrujemo larve svih vrsta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.