Pripravnost na poplave u Novom Sadu na najvišem nivou

Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić sa rukovodstvom Javnog vodoprivrednog preduzeća Vode Vojvodine obišao je danas ustavu na Kanalu Dunav-Tisa-Dunav kod Novog Sada, kojom se reguliše vodostaj Dunava, kao i centralni magacin za odbranu od poplava ovog preduzeća.
Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić sa rukovodstvom Javnog vodoprivrednog preduzeća Vode Vojvodine obišao je danas ustavu na Kanalu Dunav-Tisa-Dunav kod Novog Sada, kojom se reguliše vodostaj Dunava, kao i centralni magacin za odbranu od poplava ovog preduzeća.

"U ovom trenutku, veliki deo Evrope nalazi se pod vodom. Zbog toga sam naložio Javnom preduzeću Vode Vojvodine da pripavnost podignu na najviši stepen", rekao je Pajtić. "U proteklih četiri godine, izgradili smo, rekonstruisali i sanirali više od 150 kilometara nasipa, što je više nego što se uradilo u proteklih nekoliko decenija i zato spremni dočekujemo izazove koji su pred nama."

Kako je Pajtić kazao, u narednim danima, sva vodoprivredna preduzeća u Vojvodini će preduzeti neophodne mere zaštite kako bi ovaj veliki talas spremno sačekali.

Vršilac dužnosti direktora Voda Vojvodine Mirko Adžić izjavio je da ovo preduzeće preduzima sve neophodne mere da dočeka dolazak velikih voda, da se saniraju uočena oštećenja na nasipima i da su sva vodoprivredne preduzeća - njih 21 - u celodnevnoj pripravnosti, kako bi odbrambena linija bila stabilna i kako bi talas bezbedno prošao kroz našu zemlju.

Prema rečima Mirka Galonje iz Voda Vojvodine, predviđa se da će ta voda doći na našu teritoriju u velikom talasu.

"Već sutra prognoziramo da ćemo imati uslove za proglašenje redovne odbrane od poplava. Dunav je kod Bezdana za 24 sata porastao 70 centimetara, sutradan će porasti još 70 i to je uslov za proglašenje redovne odbrane od poplava", kazao je Galonja.

Prema njegovom mišljenju, za nekoliko dana verovatno će dostići kriterijum za vanrednu odbranu od poplava.

"Imali smo prognoze da neće doći do vanredne odbrane od poplava, međutim, Dunav kod Bratislave juče je porastao još za jedan metar, što znači da se poplavni talas produžava i da možemo očekivati velike vode", rekao je Galonja.

Vanredna odbrana od poplava kod Bezdana i kod Novog Sada proglašava se kada vodostaj Dunava dostigne 700 centimetara.

Prema rečima stručnjaka iz Voda Vojvodine, vodostaj Dunava kod Novog Sada za tri-četiri dana takođe će porasti, pa će se uvesti redovna odbrana od poplava, jer se približava "izuzetno visoka voda".

U Novom Sadu je u potpunosti rekonstruisana odbrambena linija od poplava. U proseku je izdignuta za oko 80 centimetara i sanirana su sva slaba mesta na keju. U centralnom magacinu Voda Vojvodine smeštena je mobilna oprema, koja će se, po potrebi, montirati na stepeništima, otvorima, silaznim rampama i u Luci Novi Sad, kako bi se sprečio prodor vode.

Najveći vodostaj Dunava u Novom Sadu, zabeležen je krajem juna 1965. godine, kada je izmereno 778 centimetara. U aprilu 2006. godine dostigao je 745 centimetara, a polovinom juna 2010. izmeren je vodostaj od 696 centimetara.

  • DERAN

    04.06.2013 22:35
    za novosadjana
    Izem ti takvo stanovanje!
    Rado bi se ti sa njima menjao da mozes.
    I nemoj brinuti,imaju oni i za ciscenje i za molere.
  • novosadjanin

    04.06.2013 18:52
    dolina lopova
    eto posla za sitne lopove kad se poplavi dolina lopova,a posle za molere,hvala bogu.
  • Mile vs tranzicija

    04.06.2013 15:14
    cunami
    Nadam se da će nas poplave zaobići,samo nam još ta šteta nedostaje,ali nebi bilo loše da prođe jedan poplavni talas i zbriše vas iz Banovine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.