Održana akcija besplatnog pregleda dečijih auto-sedišta

Akcija besplatnog pregleda dečijih auto-sedišta održana je danas na parkingu prekoputa Master centra Novosadskog sajma.
Akcija besplatnog pregleda dečijih auto-sedišta održana je danas na parkingu prekoputa Master centra Novosadskog sajma.

Akciju su organizovali Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima Grada Novog Sada, Centar za promociju bezbednosti saobraćaja i Udruženje "Roditelj".

Cilj akcije je povećanje bezbednosti najmlađih učesnika u saobraćaju, a namenjena je svim roditeljima koji žele da provere da li auto-sedište koje koriste odgovara uzrastu deteta, da li je pravilno postavljeno u vozilu i da li je dete pravilno vezano tokom vožnje.

Član Gradskog veća za saobraćaj Nemanja Vukčević, koji je prisustvovao akciji rekao je da je to još jedna akcija u nizu koji Grad Novi Sad podržava, a koja je organizovana kako bi se nivo bezbednosti u saobraćaju podigao na znatno viši nivo.

"Statistički podaci govore da 90 odsto roditelja ne koristi pravilno sedišta za decu, iako misle da to rade na pravi način. Obuku za pravilno korištenje sedišta završile su i medicinske  sestre u školi za trudnice koje će nastaviti da edukuju buduće roditelje o neophodnosti pravilnog korištenja sedišta za decu", rekao je Vukčević.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije deca u Srbiji danas češće stradaju kao putnici u vozilu, nego kao pešaci. Samo u 2011. godini 791 dete je stradalo kao putnik i to najčešće u vozilima svojih roditelja. Većina njih bila bi pošteđena povreda ili bi njihove povrede bile lakše da su bila pravilno vezana u dečijim auto-sedišta.

  • Centar za promociju bezbednost

    06.06.2013 12:26
    Dragi Novosadjani,

    Izuzetno nam je drago da vam se dopala akcija I da je smatrate korisnom. Sva pitanje koja u buducnosti budete imali mozete nam uputiti na FB: Centar Za Bezbednost Saobracaja ili na mejl: centarpbs@gmail.com. Nastavicemo sa organizacijom slicnih akcija I ubuduce, a trudicemo se da jos bolje obavestimo javnost. Srdacan pozdrav!
  • Neko iz mase

    05.06.2013 06:24
    Bravo za akciju
    Učestvovali smo, proverili su nam sedišta, pojasnili nam na čega treba da obratimo pažnju prilikom vezivanja...
    A deca? Tako su bila ponosna što je neko (napokon) obratio pažnju na to da su vezane i još ih hvali kako su to dobro uradile!
  • Jelena

    05.06.2013 06:20
    Marfijev zakon
    Posto smo videli vest na 021 portalu, suprug je otisao juce da proveri nase sediste i - naravno da ga nismo dobro pricvrstili, dok su kaisevi bili jos negde nepropisno uvijeni. A i dete nam izraslo. Katastrofa, dize mi se kosa na glavi kada pomislim da se godinu-dve vozamo a moje dete nije propisno vezano. Uzas. Treba da uzmemo novo i nadam se da cemo uspeti kontaktirati neku od ljubazne gospode od juce da provere sta radimo. Bilo bi dobro kada bi se ovakva akcija malo ranije i efektnije oglasavala.
    Hvala svima juce i 021 sto oglasava ovako korisne stvari.
    Srdacno,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.