Poplavni talas stiže 15. juna, Novi Sad bezbedan

Poplavni talas koji u našu zemlju stiže iz Mađarske biće viši nego što je prvobitno bilo očekivano, ali i pored toga Novi Sad neće biti ugrožen, izjavio je rukovodilac sektora za odbranu od poplava u preduzeću Vode Vojvodine, Mirko Galonja.
Poplavni talas koji u našu zemlju stiže iz Mađarske biće viši nego što je prvobitno bilo očekivano, ali i pored toga Novi Sad neće biti ugrožen, izjavio je rukovodilac sektora za odbranu od poplava u preduzeću Vode Vojvodine, Mirko Galonja.

Prema njegovim rečima, talas će u Budimpešti prevazići najviši nivo ikad zabeležen u tom gradu, a u našu zemlju bi trebalo da stigne za nedelju dana.

"Taj isti talas u Novi Sad bi trebalo da stigne 15. juna i njegova visina će prema najnovijim procenama Hidrometeorološkog zavoda Srbije biti između 620 i 630 centimetara. Ovaj poplavni talas ne ugrožava branjeno područje Novog Sada i okoline. Jedino bi bili ugroženi ovi koji se ni ne brane, a to su vikend naselja i eventualno tamo gde nema odbrambene linije kao što je slučaj u Čereviću i Beočinu", objašnjava Galonja.

On je dodao da još uvek nema pouzdanih informacija o tome da li će posle ovog biti i drugih poplavnih talasa u narednim nedeljama, te da će se o tome više znati u predstojećem periodu.

Gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da lokalna samouprava nema nadležnosti u odbrani od poplava na vodama prvog reda, kao što je Dunav, ali da će Grad ugroženim područjima poput Kamenjara moći da pomogne tako što će obezbediti mehanizaciju ili radnu snagu za dovlačenje džakova sa peskom.

"Mi imamo problem poplavnih nuspojava koje su vezane za podzemne vode i kanalizacionu mrežu i na Gradu je da osmisli najbolje što može kako će se delovati preventivno, kako nam se ne bi desilo da budemo iznenađeni", rekao je Vučević.

Predsednik Štaba za vanredne situacije Vlade Vojvodine, Goran Ješić, rekao je da će bezbednost Novosađana biti na najvišem mogućem nivou. Prema njegovim rečima, to neće biti slučaj sa naseljima Čerević i Stari Slankamen koja se po zakonu ne brane od poplava. (V. K.)

  • Dragana

    10.06.2013 07:44
    istina
    Pridružujem se napomeni upučenoj korisniku Swetheartu: vikendice na Kamenjaru su legalno izgrađenje sa sve planom i dozvolom, reč je o Kamenjaru I, II, III. Vlasnici tih vikendica su svojim sredstvima i svojim radom (moj tata u svakoj akciji lopatanja je učestvovao kao i mnogobrojnih plaćanja) nasipali bedeme, pravili puteve, uvodili struju, gas... Zar ne treba pokazati bar malo ljudskosti i obzirnosti prema nama Kamenjarcima, koji smo sasvim skroman stalež te nismo kupovali vile po Hrvatskoj i francuskoj rivijeri, nego 40 godina ciglu po ciglu gradili svojim rukama. Neka vam je na čast vaša bezdušnost!
  • 07.06.2013 14:02
    ana
    :(
  • jova limanac

    07.06.2013 12:07
    Kažu u Slovačkoj da imamo mnogo sreće što u Austriji nije toliko pljuštala kiša kao drugde, i što je temperatura niža nego uobičajeno za ovo doba godine, inače bi Dunav bio još koji metar viši... Direktorka njihovog Hidrološkog zavoda predviđa da će za 50-100 godina postojeći bedemi na Dunavu biti nedovoljni...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.