Zatvaraju vrtić preko leta?

Uprava "Radosnog detinjstva" odlučila je da, zbog racionalizacije troškova, zatvori u julu i avgustu vrtić u Sremskim Karlovcima.
Uprava "Radosnog detinjstva" odlučila je da, zbog racionalizacije troškova, zatvori u julu i avgustu vrtić u Sremskim Karlovcima.

Roditelji kažu da na tako nešto neće pristati jer smatraju da loša finansijska situacija ustanove nije njihov problem, te neće da pokrivaju tuđe troškove.

"Stavili su nas pred svršen čin i saopštili da će vrtić biti zatvoren preko leta, a da će deca morati da idu u obdanište "Cvrčak" u Petrovaradinu. Nama su samo ostavili izbor da li pristajemo ili ne", kaže Marija Nikolić, majka trogodišnje devojčice, a prenosi Blic.

Roditelji su revoltirani i navode da za takvu odluku nema opravdanja, a Savet roditelja je Upravi "Radosnog detinjstva" poslao dopis gde zahtevaju da vrtić "Kockica" u Karlovcima radi redovno.

"Ukoliko zatvore vrtić, dete ću morati da budim u pet ujutru, da plaćam autobusku kartu u dva pravca, i da pritom svako jutro kasnim na posao. Da ne pominjem to da ima roditelja koji nemaju ni novca za autobus", kaže Jelena Petrović, majka dvogodišnjaka.

"Osim što nemamo ni redovnog pedijatra, deca će sada ostati i bez vrtića, a to je nedopustivo", kaže Vesna Pavlović, majka dvogodišnjeg dečaka. U Savetu roditelja kažu da svake godine ustanova pokušava da zatvori vrtić, ali da, na kraju, zbog protivljenja roditelja od takve ideje odustaju.

S druge strane, Marko Grgurović, direktor Predškolske ustanove, ovakav postupak opravdava racionalizacijom poslovanja. "Ustanova se nalazi u veoma teškoj finansijskoj situaciji i troškove moramo da svedemo na minimum, a ne vidim nijedan razlog da vrtić u Karlovcima mora da radi zbog 10-15 dece, koliko će ih dolaziti preko leta", kaže Grgurović. Ovakve komentare roditelji ocenjuju kao neosnovane i netačne, tvrdeći da će preko leta, od 300 mališana, njih stotinu minimum ići u vrtić.

"Da li to znači da bi roditelji trebalo da pokrivaju dugove ustanove? To nije naš problem. Mi ćemo imati dvostruko veće troškove jer ćemo 45 dana morati da plaćamo autobusku kartu u dva pravca. O tome uprava ne razmišlja", kaže Dragan Todorović, otac dvogodišnjaka, dodajući da će ustanova i u slučaju da vrtić bude zatvoren morati da plaća putne troškove za desetak vaspitačica.
  • dule

    10.06.2013 08:30
    Da nije tužno bilo bi smešno. Meni je jasno i opravdano da se neki vrtići u gradu zatvaraju pošto stvarno manje dece dolazi u letnjem periodu. Ali tu su u pitanju sve vrtići koji su blizu jedno drugom i u slučaju dece koja dolaze peške (a na žalost sve ih je manje) to nije neka velika promena.

    Inače da dodam, što se tiče vaspitačica, ja sam u potpunosti zadovoljan sa devojkama koje su vaspitačice mom sinu.
  • kokalo ibrahim

    08.06.2013 06:20
    cena vrtica
    cena vrtica nije 2000 din.nego od 13500 do 20000.Razliku placamo svi gradjani danas oni koji nemaju decu,sutra mi njima kada nasa deca prestanu ici u vrtic.To sto mi mislimo da nesto placa grad,pokrajina,republika ovi,oni a ne mi sami nece nam ni biti dobro.Ja nemam psa ali placam njihov azil ili nemam bicikli ali placam uredjenje staze!!!
  • m

    07.06.2013 20:23
    -
    A šta dete treba samo da ide autobusom u drugi vrtić? Čuješ li sebe šta pričaš?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.