FOTO: Šestoro uhapšenih zbog izdavanja građevinskih dozvola

Pripadnici Uprave kriminalističke policije priveli su jutros šest bivših čelnika gradske uprave u Novom Sadu, a za jednim se intenzivno traga.
Pripadnici Uprave kriminalističke policije priveli su jutros šest bivših čelnika gradske uprave u Novom Sadu, a za jednim se intenzivno traga, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Oni su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja prilikom izdavanja građevinskih dozvola. Sumnjiče se da su pojedinim investitorima omogućili da nezakonito pribave ukupno skoro milion evra.

Kako je saopšteno iz MUP-a, policija je uhapsila nekadašnju predsednicu Komisije za planove Skupštine grada i profesorku na Fakultetu tehničkih nauka Milicu K. (36). Policija je privela i bivše članove te komisije - Zlatibora P. (67), koji je bio i načelnik Gradske uprave za urbanizam i stambene poslove, Leonida N. (57), koji je i vlasnik i odgovorni projektant Projektnog biroa "Nes-invest" i Živku M. (66).

Slobode su lišeni i bivši pomoćnik načelnika Gradske uprave za urbanizam i stambene poslove Marica M. (49), kao i nekadašnji vršilac dužnosti načelnika te gradske uprave Tijana P. (40). Kako se navodi u saopštenju, intenzivno se traga za Miodragom K. (65), koji je takođe nekadašnji član Komisije i vlasnik Arhitektonskog birao "Arhing" iz Novog Sada.

Osumnjičeni su od 2008. godine do juna 2012. kao članovi Komisije davali saglasnost na određene arhitektonsko građevinske projekte koji su odstupali u odnosu na važeći planski dokument.

Kako saznaje RTS, Komisija za planove 2010. dala je saglasnost na glavni projekat za izgradnju hotela "Holidej in" na Somborskom bulevaru. Policija i tužilaštvo sumnjaju da taj dokument nije bio u skladu sa Planom detaljne regulacije Telepa, niti sa važećom lokacijskom dozvolom.

Investitor "Aleksandar gradnja DOO" izgradio je objekat koji ima 650 metara kvadratnih nego što je dozvoljeno. Vrednost tih kvadrata procenjuje se na 800.000 evra, kolika je nezakonita imovinska korist pribavljena investitoru.

Vlasnik zemljišta na kojem je izgrađen hotel bio je vlasnik Industrije mesa Petar Matijević. Iako je imao obavezu da započne izgradnju hotela, to nije uradio, tako da je 2010. zemljište prodao Aleksandar gradnji. Proverava se da li je bilo nezakonitosti prilikom kupoprodaje te parcele.

Osumnjičeni su dali saglasnost i na glavni projekat za objekat u ulici Stevana Musića, iako su znali da on nije u skladu sa urbanističkim uslovima i lokacijskom dozvolom. Tako je investitor Leonid N., koji je bio i član Komisije za planove, izgradio 110 kvadrata više nego što je dozvoljeno.

Imovinsku korist pribavili su "NS inženjering" koji je vlasništvo Novice S. i "Calco gradnja" vlasništvo Žarka L. prilikom izgradnje poslovno stambenog objekta u ulici Petra Drapšina 9.

Njima je nezakonito omogućeno da izgrade 91 metar kvadratni više na tom objektu.

Informer je jutros objavio da je Više tužilaštvo u Novom Sadu završilo istragu i da će uskoro izdati nalog za privođenje bivših čelnika gradske uprave zbog sumnje da su menjali i falsifikovali plansku dokumentaciju.

Komentari 131

  • Crni

    21.06.2013 19:03
    Slažem se sa anonimusom - a sta je sa...
    Kada ce Dundjerski B. doci na red, kao i Raseta S. Kakve su mahinacije oni radili i stavili sebi u dzep, ne mozete da zamislite i to upravo u vreme dok je Zlatibor bio nacelnik, a oni njegovi zamenici...
  • 21.06.2013 19:03
    A šta je sa BORKOM i SANDROM?!
    Borko D. je radio tamo kao zamenik načelnika Zlatibora. Nakon njegovog penzionisanja, BORKO je postao načelnik baš u vreme mahinacija sa Holidej In-om. Znam to vrlo dobro jer sam radio tamo kao pripravnik. Borka vi privedite!!! Takođe i Sandra R. je radila sa Maricom ...i nju privedite i ispitajte!
  • Ns

    21.06.2013 19:02
    Politicke cistke
    Ne mogu da verujem, Milica je savestan i predan predavac i istrazivac koji je znatno unapredio proces nastave na Arhitekturi u Novom Sadu, Leonid Nesic je kvalitetan arhitekta, sta je sa nasom Majom, i ostalim...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.