Delegacija Indonezije posetila Manualovu radionicu

Ambasador Indonezije Semjuel Samson i visoka parlamentarna delegacija te zemlje predvođena predsednikom Marzuki Alijom posetila je radionicu za izradu predmeta od kože tradicionalnim metodama novosadske kompanije Manual.
Ambasador Indonezije Semjuel Samson i visoka parlamentarna delegacija te zemlje predvođena predsednikom Marzuki Alijom posetila je radionicu za izradu predmeta od kože tradicionalnim metodama novosadske kompanije Manual.

Posetu je organizovala Narodna skupština Srbije u cilju upoznavanja sa proizvodnjom jednog od najvećih srpskih brendova u toj oblasti. Gostima iz Indonezije prezentovan je rad kompanije, bili su u prilici da obiđu proizvodni pogon i izlagački prostorna Somborskom bulevaru, a predstavljene su im kulturne i privredne delatnosti kojima se Manual bavi.

Ambasador Samson izjavio je prilikom posete da mu je velika čast što je posetio jednu od vodećih kompanija u Srbiji u oblasti kreativne indrustrije i imao prilike da vidi visokokvalitetno ručno izrađene i posebno dizajnirane predmete od kože.

Vasnik Manuala Siniša Žarin rekao je Radiju 021 da je samo za poslednjih godinu dana njihov proizvodni pogon posetilo oko 1.500 ljudi, mahom iz inostranstva. "To je nešto što je karakteristično za zemlje istoka, gde imate priliku da posetite fabriku, upoznate se sa procesom proizvodnje i eventualno kupite neki proizvod. Ta znanja i ta iskustva mi smosamo primenili u svom poslovanju i uspeli smo da pridobijemo naklonost diplomatskog kora", kazao je Žarin.

Manual je do sada ugostio visoke delegacije ambasada i vlada Italije, Finske, Slovačke, Norveške, Švedske, SAD, Brazila, Portugala, Hilandije, kao i mnoge delegacije vojnodiplomatskog kora iz inostranstva. "Kroz prezentaciju naše firme gostima iz celog sveta, mi ustvari promovišemo stare zanate kojima se bavimo i Grad Novi Sad, dok kroz saradnju sa kulturnim institucijama, fakultetima, umetnicima, podstičemo i promovišemo kulturnu scenu u našem gradu", rekao je Žarin.

Česti gosti Manuala bili su i studenti Akademije lepih umetnosti iz Beograda, Akademije dramskih i primenjenih umetnosti iz Beograda, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, delegacija Internacionalne škole iz Beograda, domaći i strani umetnici i dizajneri.

Manual je osnovan 1985. godine kao zanatska radnja sa dvoje ljudi, a danas zaposljava u svom pogonu i prodavnicama blizu 200 ljudi. Kompanija beleži procenat rasta od 30 odsto na godišnjem nivou i veći deo proizvodnje namenjen je izvozu. Od nedavno Manual poseduje sertifikat “Otvorene šake” Ministarstva ekonomije, koji se odnosi na negovanje starih zanata.

  • novosadjanin

    06.07.2013 20:08
    BRAVO
    Bravo za Manual!
  • 08.06.2013 14:38
    Свака част, доказ да у Србији има људи који нешто и раде.
  • Nenad

    08.06.2013 13:51
    Video reportaza
    http://www.youtube.com/watch?v=9SPvl7A_XFU

    pogledajte.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.