Sudbina VANU još uvek nepoznata

Transformacija Vojvođanske akademije nauka i umetnosti u regionalnu nevladinu organizaciju još je goruća tema oko koje se sukobljavaju stavovi pokrajinske i državne vlasti.
Transformacija Vojvođanske akademije nauka i umetnosti u regionalnu nevladinu organizaciju još je goruća tema oko koje se sukobljavaju stavovi pokrajinske i državne vlasti.

Za vojvođansku vladu to je rešenje da institucija od posebnog značaja radi u skladu sa zakonom, jer je Ustavni sud Srbije osporio nadležnost pokrajine da bude osnivač VANU. Deo članstva tvrdi da je vlast, u stvari, ukinula Akademiju, a opozicija da je sve to nevešt pokušaj da se izigra odluka Ustavnog suda.

Čim je najvažnija državna sudska instanca stavila tačku na Vojvođansku akademiju nauka i umetnosti, u dogovoru sa njenim članstvom i republičkom Vladom, tragalo se za rešenjem - kako da najumniji ljudi pokrajine nastave važne naučne i kulturne projekte, a da nova institucija ne izazove talas optužbi o težnjama za odvajanjem Vojvodine, kažu u vojvođanskoj Vladi.

Potpredsednik Vlade Vojvodine Dragoslav Petrović rekao je da s obzirom da je Ustavni sud najviša konačna instancija za koju ne možete staviti nikakvu primedbu ni pokrenuti nov postupak to finansiranje je obustavljeno.

"Mogućnost da jedna ovakva ustanova sa svim delatnostima bude smeštena u sadašnje propise, pronašla se zajedničkim dogovorom u regionalnom društvu koje bi bilo udruženje građana koje bi imalo odgovarajuću podršku sadašnjih članova VANU", naveo je Petrović.

Igor Mirović iz SNS-a rekao je da u suštini teret što Vojvodina ne funkcioniše u okviru u kojem ona mora da funkcioniše u okviru Ustava već, kako je rekao, "nažalost u nekom vakuumu leži na aktuelnoj pokrajinskoj administraciji".

Poslednjih meseci, kažu, novca nije bilo ni za troškove grejanja i telefona. Novoformirano naučno društvo trenutno je izmešteno, a čeka se odluka "Poslovnog prostora" da institucija nastavi da radi u staroj zgradi. U vojvođanskoj vladi veruju da će ta formalnost biti rešena.

  • Skotska

    09.06.2013 23:59
    je cekala stotine godina
    Katalonija takodje, Juzni Tirol, Baskija, Severna Irska...Mozete vi da ukidate sta hocete, iz srca i pameti Vojvodjana - IDEJA nece NIKAD umreti. Mi cemo biti slobodni.
  • Scotch Bonnet

    09.06.2013 20:40
    Kad bolje nemamo.
    Ja znam ko su clanovi VANU a isto tako znam koliko se Beograd boji bilo kakvog talasanja oko Vojvodine.
  • @Scotch Bonnet - Prosto ko pa

    09.06.2013 18:34
    Da li bi isto mislio i da si upoznat ko su VANU-demici i o kakvim se naucnim velicinama radi? Pa i sam Dragoslav Petrovic je "tata-mata" za tu gospodu.

    PS Moje pitanje -- cista radoznalost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.