Arheološka iskopavanja na mestu čarde "Na kraj sveta"

Arheolozi gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture ovih dana istražuju teren na kom se nalazila kultna čarda "Na kraj sveta", koja je pre nešto više od nedelju dana srušena.
Arheolozi gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture ovih dana istražuju teren na kom se nalazila kultna čarda "Na kraj sveta", koja je pre nešto više od nedelju dana srušena.

Kako kažu iz Zavoda, na poziv bratstva manastira Kovilj, arheolog konzervator Dušica Veselinov i saradnici Zavoda  bili su na Arkanju i na prostoru na kom treba da se rekonstruiše čarda "Na kraj sveta".

Arkanj je od ranije poznat kao lokalitet s arheološkim sadržajem, a od druge polovine prošlog veka zaposleni u Muzeju grada i Muzeju Vojvodine kao i iz oba Zavoda za zaštitu spomenika kulture, pokrajinskog i gradskog, pregledali su teren i beležili podatke koji ukazuju na moguća nalazišta.

- Ranije su prikupljeni nalazi koji svedoče o tome da je ovaj prostor bio nastanjen u srednjem veku, kasnoj antici i praistoriji. Krajem maja nadzirali smo radove na prokopavanju temelja za čardu i u tim iskopima pronašli smo pokretne i nepokretne arheološke nalaze, naseobinske objekte i grobove - kaže portparolka gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Aleksandra Zeković.

Kako dodaje, utvrđene su dalje mere za sistematsko arheološko iskopavanje pre izgradnje, odnosno rekonstrukcije čarde, kako bi se ugroženo arheološko nasleđe najpre istražilo i dokumentovalo, a potom čarda rekonstruisala.

  • K.u.K

    11.06.2013 19:54
    Zasedanje ! ! !
    Za sve one koji neznaju!U cardi na kraj sveta je sedamdesetih godina bilo zasedanje PREDSEDNIKA nesvrstanih zemalja na celu sa OSNIVACEM Josipom Brozom TITOM ! ! !
  • @ @krcedinac

    11.06.2013 18:27
    Ako na toj cardi nije bio Haile Selasije onda kao da niko nije ni bio.
  • Srbijanac

    11.06.2013 14:33
    Licemerje na delu. Fuj
    Pa dokle više!

    Polovina od vas čeka restituciju da bi dobili ono što im po zakonu pripada!

    A sad ta ista polovina pljuje na one koji su uzeli ono što im po zakonu pripada!

    Licemerno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.