Zgrada elektrotehničke škole kao spomenik kulture

Zavod za zaštitu spomenika kulture pokrenuo je postupak za utvrđivanje kompleksa Elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin" za spomenik kulture.

Zavod za zaštitu spomenika kulture pokrenuo je postupak za utvrđivanje kompleksa Elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin" za spomenik kulture.

Gradnja ove zgrade počela je 1912. godine za potrebe Mađarske katoličke gimnazije.

Posle Prvog svetskog rata u zgradi je bila smeštena Državna ženska učiteljska škola sa internatom. Ova škola postala je 1935. godine mešovita i imala je svoj bioskop, baštu, voćnjak i slične sadržaje.

Posle Drugog svetskog rata u zgradu se smešta Gimnazija "Moša Pijade" i Srednja ekonomska škola. Posle adaptacije 1983. godine u zgradu se uselila Srednja škola elektrostruke "Mihajlo Pupin" nastala spajanjem više zanatski škola.

Ostalo je nejasno ko je bio projektant zgrade - pominje se poznati novosadski graditelj Bela Peklo kao i Miška Štrobl, ali originalni plan nije sačuvan.

Drugi objekat koji pripada ovom kompleksu je zgrada u Školskoj ulici građena 1921. godine za potrebe ondašnje Građevinske direkcije. Odobrenje za gradnju potpisao je tadašnji predsednik srpske vlade Nikola Pašić.

  • Novosadjanin

    13.06.2013 12:10
    Čemu sve to kad političari rade šta hoće!
    I objekti u Njegoševoj, Miletićevoj i na Trifikovićevom trgu su bili pod zaštitom spomenika kulture, pa su opet te spomenik porušili i napravili višestambene objekte.Treba Grad da formira Komisiju koja će ispitati sve dozvole novih objekata koji su izgradjeni u delu starog jezgra Grada, pa da onda vidimo ko je i šta gradio i uz čiju pomoć i za koliko para.....
  • Debela Joli

    13.06.2013 09:33
    nije geška, jer u stara dobra vremena-ne kao sada,
    bilo je normalno da se odobrenje za gradnju potpiše i izda pre nego se zgrada sagradi, u ovom slučaju moguće i nekoliko godina pre 1921. godine
  • 13.06.2013 07:01
    "Drugi objekat koji pripada ovom kompleksu je zgrada u Školskoj ulici građena 1921. godine za potrebe ondašnje Građevinske direkcije. Odobrenje za gradnju potpisao je tadašnji predsednik srpske vlade Nikola Pašić."

    1921. nije postojala država Srbija pa ni srpska vlada. Mogao je potpisati samo neko iz vlade Kraljevine Jugoslavije.

    Inače, ako se SPC vraćaju objekti i zemljište, onda mislim da i ovu zgradu treba vratiti njenim pravim vlasnicima, kao i sve ostale zgrade i zemljište naislno oduzeto od 1918. pa do danas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.