Poplavni talas viši od očekivanog

Kod Novog Sada su preventivno uvedene vanredne mere odbrane od poplava.
Kod Novog Sada su preventivno uvedene vanredne mere odbrane od poplava.

 

Kako za 021 kaže Mirko Galonja iz "Voda Vojvodine" vrhunac talasa koji se očekuje u nedelju biće viši nego što je to prvobitno prognozirano, ali branjeno područje Novog Sada neće biti ugroženo.

"Najnovije prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda govore da će taj nivo preći 650, ali da ne bi trebalo da nadmaši 660 centimetara. To su sad novi momenti i nadam se da neće ići preko toga", rekao je Galonja.

Funkcionisanje grada neće biti ugroženo, ali su pod vodom naselja koja se nalaze u nebranjenim podučjima kao što su "Kamenjar", "Ribarac" ili "Petrovaradinski dunavac". Granica za uvođenje vanredne odbrane kod Novog Sada je inače 700 santimetara.

Trenutno je merama odbrane od poplava obuhvaćeno oko 430 kilometara odbrambenih linija na delovima Dunava, Tise, Kanala Begej i Karašca.

Izmereni i najavljeni vodostaji, na pojedinim deonicama najveći posle 1965. godine, ne bi trebalo da ugroze branjeno područje, ali će pod vodom biti, ili već jesu, vikendice dužobale Dunava, kao i naselja izgrađena u nebranjenom delu, odnosno u samom koritu Dunava.

  • G je iskusan

    02.01.2024 22:40
    veliki poslovi
    Zato sto su svi koji su uzvodno od nas nesto dozidali od nasipa pa se manje izliva . Što se više izlije drugima nama bolje.
  • nadrealista

    18.06.2013 07:06
    Sta ste se uplasili,docice neki nas ministar i proglasice dozvoljeni nivo Dunava na 500 i resena stvar.Ako se Dunav tada ne povuce,nacicemo neku drugu lepsu i stariju reku da ispod mostova tece.
  • 16.06.2013 12:22
    pitanje
    Da li neko zna razlog zasto na keju ne postavljaju betonske blokove na delovima gde su betonske stepenice?Na tim delovima je nasip nizi.Da li cekaju da se voda prelije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.