Pokraden legat Jovana Soldatovića

Iz legata Jovana Soldatovića na Petrovaradinskoj tvrđavi od novembra do maja ukradena je 61 skulptura.

Iz legata Jovana Soldatovića na Petrovaradinskoj tvrđavi od novembra do maja ukradena je 61 skulptura.

Policija je privela dvojicu 19-ogodišnjaka i protiv njih će biti podneta krivična prijava.

Pronađene su 23 skulpture, a za ostalima se još traga. U pitanju su radovi u gipsu, vosku, bakru i bronzi, izuzetne umetničke vrednosti, iz različitih perioda stvaralaštva umetnika.

Zbog porodičnih okolnosti, niko od Soldatovića od prošlog novembra nije dolazio do Tvrđave, niti do legata. Prema saznanjima porodice, dela su distribuirana preprodavcima, galeristima i kolekcionarima.

  • NikolaNS

    14.06.2013 11:58
    Slabi mi pamcenje...
    ... pa se pitam, da li je to onaj drzavni umetnik koji je svom snagom bio uz Slobu i SPS u ona najgora vremena?? Svom snagom! I da li je to onaj umetnik cija je zena docekivala nas koji smo dolazili na sastanak LSV ranih devedesetih u "Areni" i urlala na nas da smo izdajnici i prodane duse i djubrad i....
    Pitam samo, nista ne tvrdim.....
    Bez obzira na sve, nije mi jasno kako je moguce da neko ukrade 60 skulptura za 6 meseci i da ga policija tek sada nadje??? Pa nisu to kutije cigareta, skulpture su to, ej!! Pa cak i da su minijaturne, treba njih 60 izneti iz ateljea!
    Osuda svakog vandalizma, lopovluka, pljacke, otimanja!! Dokle vise, pobogu? Kako je moguce da se svaki oblik kriminala desava bas u NS?
  • 14.06.2013 10:37
    Kako doslo tako otislo
    Trebalo bi preispitati rad i umetnicki potencijal imenovanog umetnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.