Dunav raste mimo svih predviđanja

Poplavni talas kod Novog Sada premašiće sva dosadašnja očekivanja i dostići skoro 680 centimetara, rekao je za 021 Mirko Galonja iz Voda Vojvodine.
Vodostaj Dunava kod Bezdana dostigao je svoj najviši nivo od 754 centimetra i već nekoliko sati stagnira, dok će poplavni talas kod Novog Sada premašiti sva dosadašnja očekivanja i dostići skoro 680 centimetara, rekao je za 021 Mirko Galonja iz Voda Vojvodine.

"Jutros je izmeren vodostaj od 648 centimetara i prema predviđanjima Republičkog hidrometeorološkog zavoda sutra će porasti za dodatnih 19. U nedelju 16. juna, poplavni talas će dostići 675, da bi najviši nivo bio u ponedeljak, 678 centimetara", kaže Galonja.

Prema njegovim rečima, najviši nivo vodostaja u Novom Sadu biće zabeležen 17. juna, nakon čega će postepeno opadati.

Najnovije prognoze o visini poplavnog talasa kod Novog Sada razlikuju se od prvobitnih predviđanja za skoro metar, a juče je preventivno uvedena vanredna odbrana od poplava.

Kako kaže Dejan Vladiković iz RHMZ, razlog zbog kojeg se gotovo svakodnevno pojavljuju nove prognoze o visini vodostaja je to što se informacije o visini Dunava uzvodno od Srbije dobijaju od stranih hidrometeoroloških službi, koje su prethodnih dana više puta korigovale svoje podatke.

"Oni su nekoliko puta menjali podatke o visini talasa, o trenutku kada će on nastupiti i koliko će trajati, a mi smo shodno tome prilagođavali naše prognoze. Po Dunavskoj konvenciji mi smo dužni da koristimo podatke koje su nam slale relevantne službe zemalja uzvodno od Srbije", objašnjava Vladiković.

  • Ta šta je jedan metar

    16.06.2013 14:57
    Ima vode-nema vode
    Metar gore ili dole,koga briga...
    Važno da neko dobija dobre plate za ovakve amaterske greške!
  • Robi

    15.06.2013 09:21
    Prognozeri...
    1 M E T A R ! ! ! Alo bre! Pa jel vi upravljate ringišpilom? Zbog tog metra može ceo grad da ode, da ne kažem gde... Stvarno, ako nam Bog ne pomogne, ne znam ko će, jer očigledno, dok se narodu ne smrkne skroz, i dok ne uhvati u ruke kuku i motiku, i ne najuri kompletnu garnituru koja se deklariše kao "političari", nama ne može da bude bolje...
  • crkveni miš...

    15.06.2013 06:55
    naši...
    stRučNJaci čim se probudu virnu čerez pendžer i znaju kaKo je vreme...vidu pecaroše i znaju koLki je Dunav...vidu...i tako redom dok mi š nima gledamo svoga Boga!...ajd na dolmu da se uverimo štać biti danaske

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.