Otpuštena trudnica vraćena na posao

Trudnica Branka Mandić, koja je krajem prošle godine otpuštena iz Centra za socijalni rad u Novom Sadu, vraćena je i zvanično na posao.

Trudnica Branka Mandić, koja je krajem prošle godine otpuštena iz Centra za socijalni rad u Novom Sadu, vraćena je i zvanično na posao.

Gradonačelnik Miloš Vučević, na čije insistiranje je ona vraćena na posao, rekao je da je zadovoljan što je pronađeno rešenje za problem koji je, na žalost, veoma čest.

- Iako svi stalno govorimo o borbi za natalitet i zaštitu prava žena slabo to pokazujemo. Ovo je mali korak, ali mnogo znači porodici Mandić, ali i meni lično, jer pokazuje da možemo da menjamo stvari iako često ima mnogo otpora, administrativnih barijera i nerazumevanja. Nadam se da će uskoro ovakvi problemi biti rešavani sistemski, odnosno da neće dolaziti do situacija da porodilje ostanu bez radnog mesta. To je i inicijativa predsednika Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića za izmenu Zakona o radu, što jeste politika koja je proklamovana prilikom sastavljanja republičke vlade. Grad Novi Sad podržava takvu politiku, a izmena Zakona o radu treba da omogući da ne moramo uvek da reagujemo pojedinačno, autoritetom, nego da se stvari rešavaju institucionalno i u okviru sistema - naglasio je Vučević.

Branka Mandić je izrazila nadu da će ovakav stav gradonačelnika pomoći da takvi problemi prestanu da budu praksa u našem društvu. Ona se takođe zahvalila direktoru Centra za socijalni rad koji je, prema njenim rečima, pokazao dobru volju da se situacija reši, izvinivši mu se za negativnu medijsku sliku koja je bila iskreirana povodom njenog slučaja.

Mandićeva je dobila u petom mesecu trudnoće otkaz u Centru za socijalni rad, nakon što joj je istekao ugovor o privremenim poslovima. Ona je prethodno više od godinu dana radila kao pripravnica u toj instituciji, a Centar joj je platio i polaganje državnog ispita.

Nakon što je dobila otkaz, Mandićeva je 2. januara bila primljena u bolnicu u kojoj je ležala dve nedelje, a njen muž Dušan rekao je tada da su doktori uspeli da spreče pobačaj zbog stresa, što je bilo konstatovano i u lekarskim nalazima. Vučević je potom 1. februara pozvao upravu Centra za socijalni rad da Mandićevu "hitno" vrati na posao.

  • sceva

    18.06.2013 13:01
    @Todor-Tosa
    "..sta cemo mi koji.."
    Pa zatrudni Toso,nauka je cudo.
  • Todor

    18.06.2013 06:41
    Toša
    Normalno je da će u skladu sa zakonom dobiti otkaz ugovora zbog isteka roka na koji je taj radni odnos zaključen.To nema nikakve veze sa tim što je trudna. I pre nego što je zatrudnela znala je do kada je u radnom odnosu, pa potpisala je ugovor valjda ga je i pročitala. Šta da radimo mi koji ne možemo na taj način da dodjemo do posla ili da ga zadržimo?
  • BK

    18.06.2013 06:34
    Po cemu je ova zena drugacija od drugih? ako je ugovor na odredjeno ne vidim razlog trudnoci da je prime za stalno? gradonačelnice, hoćete ti i taj tvoj zamenik pored tebe intervenisati za sve trudnice u gradu? ili samo one koje imaju člansku kartu? bezobrazluk.... i jos to prate i medijski....smeju nam se u lice....
    predlog: sve trudnice koje su dobile otkaz da pisu nasim briznim "vodjama" da vidimo koju će vratiti???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.