Nasipi u Kamenjaru bili uzaludni

Iako je za vikend prognozirano da će poplavni talas na Dunavu kod Novog Sada postići vrh, na reci još uvek raste nivo vode.
Iako je za vikend prognozirano da će poplavni talas na Dunavu kod Novog Sada postići vrh, na reci još uvek raste nivo vode. Stručnjaci sada kažu da će najviši vodostaj kod vojvođanske prestonice ipak biti u ponedeljak.

Dunav još uvek drži pod opsadom nebranjena područja i vikend naselja. Stručnjaci kažu da će još nedelju dana intenzivno pratiti poplavni talas koji je stigao u Srbiju iz centralne Evrope.

Nivo reke je premašio prve procene i sada je za 30 centimetara viši nego što je bilo prognozirano. Vikend naselje Kamenjar u Novom Sadu je poplavljeno. Predstavnik tog naselja, Vlada Smirnov kaže da su zbog, netačne prognoze bespotrebno dizali nasipe oko Kamenjara i trošili gradske resurse.

"Ceo Kamenjar je poplavljen. Mi smo napravili nasipe, ali smo ih pravili po onoj prvoj prognozi od 640 centimetara. Međutim, imali smo slabijih mesta, i to nije izdržalo. Pazite, prva prognoza je bila 640 i sada je već iznad 670. Sad je već gotovo. Svi smo mi dolazili ovde. Mi smo podigli nasipe, grad nam je obezbedio pesak i džakove, a mi smo ljudstvo angažovali, mnogo smo radili ali džabe. Meni je krivo što smo trošili gradske resure a nismo postigli cilj: da odbranimo naselje. Nije nama krivo što smo mi radili, mi to stalno radimo, i želimo da odbranimo Kamenjar, ali treći put smo prevareni od strane našeg Hidrometeorološkog zavoda. Mi smo pratili šta se dešava u Mađarskoj, znali smo da stiže voda, ali ponovo nisu dobro prognozirali nivo reke", žali se Smirnov.

Prema javnom vodoprivrednom preduzeću "Vode Vojvodine" nema nikakvih opasnosti da će biti ugroženo branjeno područje, dok je situacija kod nebranjenog područja poznata, odnosno poplavljeni su neki objekti u naseljima opštine Beočin i u u vikend naseljima izgrađenim u samom koritu Dunava.

Na Dunavu redovna odbrana od poplava sprovodi se na 207 kilometara, a vanredna na 195 kilometara.

  • Ečika

    17.06.2013 08:29
    Tri dobra saveta
    1. Ne dirajte Kamenjar, samo tamo je moj kum mogao da napravi vikendicu sa jednom špahtlom i šerpom flekica sa kupusom.
    2. Ovo vam je moja iskustvena prognoza, a ja znam: Ako ostane ovako kako je sad, Dunav više neće rasti
    3. I ovo će se zvati lani, nemojte se tol'ko jediti!
  • Osoba M

    17.06.2013 06:49
    Dupla steta
    Najveci problem ce njima sada biti, jer ce ti nasipi koji su poplavljeni zadrzavati vodu i otezati njeno povlacenje.
  • gobo

    17.06.2013 05:42
    prvo, da li je normalno da grad iz svojih resursa daje da BI SE odbranile vikendice u nebranjenom delu...pa zato se i zove ne branjen...jel to interes grada?..eto u mojoj zgradi je podrum 260 dana pod vodom pa bi mogli malo i nama da pomognu i da plate recimo da se ispumpa voda..jesmo li svi isti?..drugo, da li je taj nasip koji su napravili stanovnici starog kamenjara legalan?..da li su za isti pribavili papire?..to nije njihovo privatno zemljiste da bi to radili..gde su inspekcije?..vode vojvodine?.. sajkaska? ...trece stari kamenjar je legalno naselje tj kao takvo je izgradjeno..vlasnici vikendica su samo vlasnici objekta, a sve ostalo je JAVNO..druga stvar je sto su oni to sve uzurpirali..ocito im se moze..e tu bi trebalo malo da se organizujemo pa da vidimo da li oni to tako mogu..cetvrto vecina je dogradila te objekte i to im je sve proslo kroz legalizaciju..a o dolini lopova i ''dolini uspesnih lopaova necu ni da trosim reci''..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.