Dunav kod Novog Sada u blagom opadanju

Vodostaj Dunava kod Novog Sada od jutros je niži za dva centimetra, ali opadanje vodostaja na znali da je opasnost prošla, saopštilo je Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine".

Vodostaj Dunava kod Novog Sada od jutros je niži za dva centimetra, ali opadanje vodostaja na znali da je opasnost prošla, saopštilo je Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine".

Maksimalni vodostaj kod Novog Sada sa izmerenih 678 centimetara zabeležen je juče, dok je jutros očitano 676 centrimetara. Vodoprivredni stručnjaci upozoravaju na maksimalni oprez u narednih nedelju dana, jer su u pitanju izuzetno visoki vodostaji. Povlačenje kao i porast vodostaja  mogu ugroziti zemljane nasipe koji danima trpe pritisak velikih količina vode.

Zbog visokog vodostaja, već nekoliko dana su poplavljena nebranjena naselja Kamenjar, Ribarac, Dunavac, te plaže Štrand i Oficirac. U naselju Dunavac u Petrovaradinu članovi tridesetak porodica moraju da ostanu u kućama, jer nemaju gde da se isele. U naselju Kamenjar poplavljeno je svih 450 kuća, kao i 120 vikendica i 20 ugostiteljskih objekata na Ribarskom ostrvu.

Zbog visokog vodostaja Lučka kapetanija obustavila je sav rečni saobraćaj. Brodovi su zaustavljeni gde su se zatekli i prinuđeni su da čekaju pad nivoa vode jer problem sada predstavljaju mostovi, Žeželjev i Varadinski, ispod kojih ne mogu da prođu. U novosadskim pristanima je pet turističkih brodova, a duž Dunava stoji ukupno 15.

Dunav i u gornjem toku kroz našu zemlju polako opada, pošto je jutros kod Bezdana očitano 718 centimetara, što je za 18 centimetara manje nego juče. Odbrana od poplava sprovodi se na  gotovo 500 kilometara odbrambenih linija. Vanredna odbrana na snazi je na 285 kilometara Dunava, Tise i delova Hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav, dok se redovna odbrana sprovodi na 207 kilometara nasipa.
  • Anonimus sa Kamenjara

    17.06.2013 14:34
    @anonimus
    Naravno da je počelo od odobrenja za gradnju od grada ,Urbanizma i ribolovačkog udruženja "Kamenjara". Tako obično stvari i počinju i to davne sedamdeset i neke :) Jeste uopšte bili ovde tada?

    @Kritičari nikom ponikoše

    Tu smo, naravno. Ili niste pratili vodostaj i izjave svakodnevno ili ste baš brzo zaboravili. Ako vas ne mrzi prelistajte samo vesti do nedelju dana unazad na ovu temu i "stručnjake" - hvala ostavite za sebe.
  • 17.06.2013 12:35
    Kritičari nikom ponikoše
    Gde su sad oni silni katastrofičari i kritičari, koji su u svojim komentarima vređali stručnost ljudi iz Voda Vojvodine? Ako osećaju imalo stida, dobro je za njih, a i za ostale ljude koji žive sa njima.
  • 17.06.2013 11:46
    @Anonimus sa Kamenjara
    Odobrenje za gradnju od Grada ,Urbanizma i Kamenjara?. Pa od takvih stvari je i počelo, sve tajno i ispod žita i za "tepsiju ribe". Zašto sada te objekte prodajete za 25-30 hiljada?, ili u dolini lopova i 250, jeste li toliko platili zemljište?, Jeste li dobili i pravo da pregradite Dunav?, privatizujete i obalni pojas i ogradite ga?.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.