Drveće na keju ugrožava nasip

Bivša gradska vlast prilikom uređenja Beogradskog keja 2009. godine dozvolila je sadnju drveća u blizini odbrambene linije od poplava, čime je ugrozila stabilnost novoizgrađenih nasipa.
Bivša gradska vlast prilikom uređenja Beogradskog keja 2009. godine dozvolila je sadnju drveća u blizini odbrambene linije od poplava, čime je ugrozila stabilnost novoizgrađenih nasipa.

Naime, po Zakonu o vodama zabranjena je sadnja drveća na udaljenosti manjoj od 50 metara od nasipa, što prilikom izgradnje keja nije ispoštovano. I pored upozorenja Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, izvođač radova se na njih uglušio i posađena su ček tri drvoreda. Kasnijim nalogom inspekcije jedan drvored je uklonjen pre pola godine.

Osnovni problem nastaje zbog toga što drveće vremenom počinje da pušta korenje koje u slučaju visokog vodostaja Dunava može ugroziti nasipe i prouzrokovati prodor podzemnih voda kroz te pukotine. U najgorem slučaju nasip bi mogao na određenim mestima i da popusti pod naletom vode.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Jovan Tabakov rekao je da ove godine neće biti opasnosti da dođe do prodora podzemnih voda jer su stabla još uvek mlada i nemaju dovoljno razvijen korenov sistem. "Korenju treba vremena i mislim da ove godine neće biti problema. Možda ih bude narednih godina, kada bude ovako visok vodostaj", rekao je on.

  • @@ VladiMIr

    17.06.2013 17:23
    omb
    zar ne shvatas ironiju i sarkazam????
  • @ vladiMIr

    17.06.2013 16:07
    "tom logikom bi onda trebali da te nasipe zastitimo i od kise , jer ce ta kisa kad tad proci kroz beton i inda ce iznutra da urusava nasip"

    Postoji jako puno vrsta betona koji se proizvodi po raznim specifikacijama u zavisnosti gde se ugradjuje. Tako na primer nije isti beton za plocu na kuci i za trotoar, nasip, put, silos, cisternu, . . . Razne vrste betona za razne namene tako da je i ovaj beton na nasipu radjen za nasip.
  • Bojan

    17.06.2013 15:41
    Sto vise zelenila
    Kej je jedna od boljih stvari uradjenih u NS, konacno normalan kej, jos kada se skroz zazeleni bice super. Prvo nije isto da li je zasadjena breza ili hrast, platan. Nema svo drvece ogroman korenov sistem. Drugo nije ni svo iste visine, pa ne mora neko ogromno da se sadi, i trece pa valjda mogu da ga orezuju, mislim na krosnju i time uticu koliko ce drvo i koren biti. Ako ovi budu vadili drvece stvarno nisu normalni. I da li vama zvuci, na osnovu zdravog razuma, normalno da ne sme biti drveca 50m od nasipa. Ja bih sadio drvece i zelenilo po NS gde god ima par m2 slobodno, a ne da se sece, samo treba voditi racuna sta se sadi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.