Nije "procurio" i ponovljeni test iz matematike, polaganje u podne

Učenici osmih razreda u 12h polažu ponovljeni test iz matematike koji je juče odložen pošto je komisija došla do fotokopije rešenja jedne od kombinacija.
Ministarstvo prosvete je saopštilo da su netačni navodi da je i sadržaj novog-ponovljenog testa iz matematike već poznat i da je ilegalno objavljen na internetu. Nadležni tvrde da je test koji kruži internetom ustvari iz prošle godine.

 

Novi testovi su slični kao što su bile i prve tri kombinacije starog testa ali je bezbednost podignuta na viši nivo", rekao je načelnik novosadske Školske uprave Predrag Viđikant. U Osnovnoj školi "Ivo Lola Ribar" sinoć je održan vanredni roditeljski sastanak, na kojem su roditelji predložili poništavanje testa iz srpskog i bojkot polaganja testova iz matematike uz poruku direktorima obrazovnih ustanova da danas u 12 sati ne otvaraju vrata.

Takođe, predložili su da se boduje samo na osnovu uspeha.

 

"Ukoliko se oni ogluše na naš predlog imamo ideju da mi roditelji uđemo sa nađom decom u škole i da im ne dozvolimo da polažu testove. Druga je ideja da im mi pomognemo da reše pitanja iz matematike. Pa kad ovi nadležni mogu da varaju nas, možemo i mi da varamo sistem", rekla je predsednica Saveta roditelja OŠ "Ivo Lola Ribar" Zorica Hadžibabić.

Dok su se roditelji ispred škole dogovarali šta će da preduzmu, u jednom momentu je došla policijska patrola i legitimisala ih. "Rekli su da će da nam pišu prekršajnu prijavu jer nismo prijavili skup. Nismo se bunili. Mi smo ovde zbog naše dece", rekla je Hadžibabić.

Zbog skandala sa maturskim testovima, veći deo prosvetne zajednice smatra da ministar Obradović mora momentalno da podnese ostavku ili da bude smenjen. S druge strane, Obradović je najavio policijsku istragu kako bi se otkrilo kako se to dogodilo.

Učenici polažu test u matičnim školama. Test traje 120 minuta. Preliminarni rezultati biće objavljeni 21. juna, konačni 25. juna, a upis učenika u prvom krugu predviđen je za 8. i 9. juli.

Da li je "procureo" i rezervni test?

Test iz matematike koji mali maturanti treba da polažu u odloženom terminu, navodno je takođe ilegalno već "procurio" u javnost, piše "Blic". Ovaj test sadrži 30 zadataka koji su veoma slični prvobitnim verzijama testa i od kojih se 20 bira za završni ispit.

Osmaci koji su imali u rukama rezervni test tvrde da su do njega mogli da dođu svi zainteresovani đaci. Ovo su neki od zadataka koje je moguće naći na internetu i za koje se nezvanično tvrdi da su spremljeni za današnje polaganje male mature:

3. a) izračunaj apsolutnu vrednost zbira brojeva -17 i 26
b) izračunaj zbir apsolutnih vrednosti brojeva -17 i 26

4. Milenko je kupio 70 kg jagoda po ceni od 80 din po kilogramu. Jagode su izgubile desetinu svoje mase.milenko ih prodaje po ceni od 150 din po kilogramu. Koliko će zaraditi ako proda sve jagode.

5. Izračunaj P i V pravilne četvorostrane prizme ako je dijagonala bočne strane 12 cm i nagnuta je prema osnovici pod uglom od 60 stepeni.

6. U parku je park oblika kruga čiji je prečnik 5m. Oko parcele je staza širine 1m. Kolika je površina staze?

7. Dati su polinomi A=3x2 i B= -11x2. Izračunaj A+B, A – B, A∙B

10. Maša je imala 4 puta više bonbona od jelene.maša je pojela 14 svojih bonbona a jelena 2 svoje.sada maša ima 3 puta više od jelene.koliko ima maša a koliko jelena?

11. Kolika je površina tepiha na podu oblika pravougaonika ako je širina tepiha 3m a dužina 4,5m?

12. Po originalnoj recepturi porcija sladoleda se pravi tako da se stavi razmera voća i šlaga 4:1. Ako se u porciju doda jos 30 g slaga onda bi u porciji bilo 2 puta vise voca nego slaga. Koliko ima voća a koliko slaga u origanalnoj recepturi?

13. U tabeli je dat broj turista u oktobru I februaru. U oktobru je bilo 24000 turista a u februaru 8000 turista. Za koliko procenata je broj turista u oktobru veci nego u februaru?

14. Površina većeg kruga kružnog prstena je 64, a obim manjeg kruga je 12π. Izračunaj površinu kružnog prstena.

23. Milutin kupuje suvenir u Alžiru i treba da ga plati 927 alžirskih dinara, ako je 1 euro = 103 alžirskih dinara. On u novčaniku ima novčanice od 5, 10, 20, 50 eura. Koju novčanicu treba da razmeni tako da dobije najmanji kusur u alžirskim dinarima kad bude kupovao suvenir?

24. U kocku ivice a upisana je piramida tako da joj je baza dobijena spajanjem sredista duzi baze kocke. Vrh visine piramide se nalazi u preseku dijagonala gornje baze kocke. Koliko puta je zapremina kocke veca od zapremine piramide?

  • Vu ki ca

    26.06.2013 16:20
    u vezi male mature
    Ne znam kako nastavnike nije sramota da pristaju na tako nehouman rad sa decom, mislim da nigde skolstvo nije toliko neodgovorno prema duhovnom razvoju dece kao kod nas. Toliko lece komplekse sa tim komplikovanim skolstvom.
  • nastavnica

    20.06.2013 10:59
    @pukoh od smeha
    U potpunosti se slazem sa Vama ali Vi ocigledno ne poznajete planove i programe od 1-4. razreda u nasem skolstvu. Sve se izmenilo. Izgled samih zbirki je katastrofalan za malce, imaju jednu liniju da rese zadatak i sve pisu u istom redu a samo lupaju = = = = tako da oni ne savladaju ni matematicki zapis a kamoli nesto drugo. Gomila dece dodje u 5. razred bez znanja tablice mnozenja. Slazem se, sta ce oni u 5? Ali sto kaze moj stari nastavnik matematike niti on ima vremena da to radi sa njima iz pocetka niti on to treba da radi, pa sa cuvenih petica deca u petom spadnu na jedinice ili dvojke a roditelji besni kao furije. Imam mladjeg brata od strica koji je sad u srednjoj skoli ali je totalno nepismen. Brkao je cirilicu i latinicu kroz celu osnovnu a mislim i da sad brka, a on je uvek bio odlican. Mladja sestra je nesto pismenija imala je stroziju uciteljicu pa je i osnova bolja ali matematika joj nikako ne ide. Problem su planovi i programi. Cas se rade razlomci, pa prekid pa se radi geometrija pa se opet radi sabiranje i oduzimanje razlomaka pa prekid sa geometrijom a onda opet razlomci deljenje i mnozenje pa prekid i td. Mi smo stalno giljali razlomke dokle nam na usi nisu izasli a sa tim prekidima oni sve pozaboravljaju. Dobiju oni petice ali nakon dve nedelje sve je otislo u zaborav. Neko ko je pravio planove i programe iz skoro svih predmeta nije izgleda nikad predavao u skoli. Kao sto se iz fizike prvo radi kretanje pa tek onda duzina i vreme. Gluposti. U svakom slucaju za njih i njihov nivo znanja taj poslednji zadatak je tezak. A Vi ocito nemate ni decu ni mladje rodjake da biste objektivno sagledali ovaj test. PS: imam konjske ili čelične živce i volim decu jako, imam i svoje i nikad mi nije tesko da ponovim nesto jer ponavljanje je majka znanja
  • perica

    20.06.2013 08:17
    A SRPSKI?
    Alo ljudi, šta će biti sa SRPSKIM? Pa i tu su provaljeni testovi kao na matematici!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.