Završni ispiti prošli bez problema, roditelji najavili žalbu

Odloženi ispit iz matematike održan je u svim osnovnim školama, ali deo roditelja iz Novog Sada najavljuje žalbu na regularnost završnih ispita i traži da se deca upišu u srednju školu na osnovu uspeha.
Odloženi završni ispit iz matematike danas je održan u svim školama, uprkos najavama pojedinih roditelja da će bojkotovati polaganje zbog uočenih nepravilnosti i curenja zadataka iz Ministarstva obrazovanja.

Međutim, predsednica Saveta roditelja OŠ "Ivo Lola Ribar", Zorica Hadžibabić, kaže da će novosadski roditelji sutra izaći u javnost sa tekstom žalbe na regularnost završnih ispita.

"Ne interesuje nas ostavka ministra, pozivi na odgovornost i slične stvari. Mi želimo da se ovaj ispit poništi zbog neregularnosti i da se deca u srednje škole upišu na osnovu bodova koje su poneli iz škole", kaže Hadžibabićeva.

"Ukinuti završne ispite"

Direktor škole sa Rotkvarije Milorad Čudić kaže da je cela ujdurma oko završnih ispita poslala lošu poruku deci, i dodatno ih unervozila u ionako stresnom periodu za osmake. Prema njegovom mišljenju, završni ispiti su nepotrebno trošenje vremena, novca i dečjih živaca, i trebalo bi ih ukinuti.

"Ja mislim da je ovo sve suvišno. Trebalo bi pojačati nadzor profesora i školske uprave, podići nivo osnovnog obrazovanja, i verujte, rezultati koje bi deca postigla u školi bili bi pravi pokazatelj njihovog znanja i sposobnosti", smatra Čudić.

Roditelji osećaju veliko ogorčenje i razočarenje, zbog potrošene energije, i njihove i dečije, oko problema sa testovima i njihovim ponavljanjem, ali su pustili svoju decu da izađu na ponovljeni test iz matematike.

"Deca su preumorna, izmaltretirana i izgubila su poverenje u institucije", kaže za 021 Jasmina Jovanović Ljubičić, mama jednog đaka iz OŠ "Đorđe Natošević".

Treći put, a niko nije odgovarao
Direktor ove škole Nedeljko Đorđić kaže da se nešto mora menjati u sistemu polaganja ispita, budući da se skandal sa "curenjem" pitanja ne dešava prvi put.

"U vremenu pred nama treba razmotriti kako da se postavimo prema ovom problemu, jer je ovo treća godina kako se testovi "provaljuju", a da niko ne odgovara", napominje on.

Osmaci koji su polagali malu maturu nervozu su krili grajom, dok su ih ponekad preterano brižni roditelji poljupcima ispraćali u salu za fizičko, gde su novosadski đaci polagali ispit.

Osnovci su se požalili na test iz srpskog jezika, koji su već polagali, ocenjujući ga vrlo teškim, ali nadaju se da će, uprkos stresu, postići dobre rezultate iz matematike.

Preliminarni rezultati biće objavljeni 21. juna, konačni 25. juna, a upis učenika u prvom krugu predviđen je za 8. i 9. jul. (M.Sovilj/S.Milanković)

  • veca

    20.06.2013 16:21
    paznja
    ponoviti test iz srpskog ali ovaj put posteno
  • 20.06.2013 16:16
    neposteno
    necu navesti ime skole ,ali tvrdim da se na testu iz srpskog prepisivalo i to mi je majka deteta koje je to uradilo rekla .moje dete je odlican dak radio je naporno sve ove godine i pripremao se za prijemni ,test je bio tezak i imao je 11 bodova .dok pojedina deca dovoljna i dobra prepisujuci imaju po 18 bodova i da li je to posteno,bicu jako razocarana a i dete ako ne upise to sto zeli i sto ce odrediti njegov zivotni put.
  • Nenad

    20.06.2013 04:32
    Cuvajmo decu od stresa
    Naravno da je sve ovo skandal i treba se buniti, ali...
    Primecujem da je najveci problem sto su nam deca pod stresom i sto su jos jedan dan morali ustati u 9 umesto u 11. Takodje primecujem i da su najglasniji roditelji vukovaca od kojih se niko nije zapitao kako to da njihovo napaceno dete koje se mucilo osam godina i ko zna koliko meseci pred prijemni ne ume napisati ne znam ili trijumf, sto ne zna da li je vece 1,82 ili 18,2 i formulu za povrsinu kruga.
    Ne brinite postovani roditelji, 95% vase dece ce upisati zeljene skole, gimnazije u kojim ce vec za koji mesec vasa sreca biti manja jer ce morati uciti 34 stilske figure i dokaze iz tautologije i homotetije. Naravno, bice i onih koji ce upisati ogledna odeljenja sa jednocifrenim brojem predmeta da nam se deca ne muce i da manje vremena budu pod stresom, a vise pred monitorima racunara, televizora, mobilnog, ajpoda, ajpeda, tableta i nekog drugog gedzeta koji je zasluzio za pretrpljeni dusevni bol i patnju.
    Sada ce se deca lepo odmoriti i savet roditeljima, niposto ne dopustiti deci da tokom raspusta bacaju djubre, kupuju hleb i namestaju sopstvene krevete jer to izuzetno stresno za njih. A citanje bilo cega sem fejsa tokom raspusta zabraniti zakonom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.