Brojni kolapsi zbog vrućina

Broj intervencija Hitne pomoći u Novom Sadu uvećan je zbog vrućina za oko 30 odsto, a tokom današnjeg dana već su imali oko 60 poziva, najčešće u vezi sa kolabiranjem na javnim mestima zbog tropskih vrućina.
Broj intervencija Hitne pomoći u Novom Sadu uvećan je zbog vrućina za oko 30 odsto, a tokom današnjeg dana već su imali oko 60 poziva, najčešće u vezi sa kolabiranjem na javnim mestima zbog tropskih vrućina.

 

Portparolka novosadske Hitne pomoći Sanja Pokrajac Nenadić rekla je za Radio 021 da to znači da je nastavljen trend od juče, kada se pomoć obratilo oko 60 Novosađana. "Takvi slučajevi uglavnom se rešavaju savetima, ali kada su u pitanju hronični bolesnici, pogotovo kardiovaskularni i plućni, tu treba biti oprezan", rekla je Pokrajac Nenadić.

Kako kažu u Hitnoj pomoći, zabrinjavajuće je što su kolabirali i potpuno zdravi ljudi. Lekari savetuju građanima da ne izlaze napolje u najtoplijem delu dana od 10 do 17 sati, umerenu fizičku aktivnost i unošenje mnogo tečnosti.

Zbog velikih vrućina, radnici "Vodovoda" postavili su na najfrekventnijim lokacijama u centru Novog Sada česme na hidrantima. Na njima građani mogu da se osveže tokom trajanja vrućina.

Česme za pijaću vodu montirane su na hidrantima ispred Gradske kuće, u Zmaj Jovinoj ulici, kao i na kraju Dunavske ulice.

"Vodovod" će po potrebi postaviti cisterne sa svežom pijaćom vodom kod Železničke stanice, kod Futoške pijace i na parkingu u blizini Štranda.

Česme i cisterne sa svežom vodom će biti na pomenutim lokacijama dok god bude postojala potreba za njima.

U Srbiji su i za danas najavljene tropske temperature.

Kod ovako visokih temperatura lekari upozoravaju da na adekvatno oblačenje, ishranu i uzimanje dovoljno tečnosti. Takođe, građanima se savetuje da u najtoplijem delu dana ne izlaze, ukoliko ne moraju, iz svojih domova.

Za danas i sutra je najavljeno da će u Novom Sadu temperatura ići i do 37 stepeni.
  • Agronom 2

    22.06.2013 07:05
    Sunce 500 %
    Cena hrane treba da skoči 500 odsto.Nisu oni radili na njivi pa da vide šta je biti ceo dan na Suncu bez hladovine.Bitno je da su svi došli u grad da žive,a posle im hrana skupa na pijaci.Tikvica od 40 dinara im skupa...
  • @Autohton

    21.06.2013 07:01
    U pravu si za temperaturu. Sinoć oko 7 vidim na tv-u da je u Novom Sadu temperatura 28. Izađem u dvorište, u Kamenici, u debeloj hladovini, na termometru pokazuje 31.5.
  • Agronom sa sela

    20.06.2013 17:12
    Hrana je jeftina
    Kad vidim i čujem kako Asfaltopitekusi kukaju ko sestra Batrićeva, suze mi krenu!?
    Da dođete malo na vršidbu ječma
    Na špartanje
    Na njivu - uopšte, u ovim vrelim danima!!
    Da neko uđe u štalu ili obor - u ovim vrelim danima!?
    Na njivi nema cisterna i slavina!! Samo znoj i žuljevi!!
    Hrana je jeftina!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.