Roditelji: Testovi se moraju poništiti

Roditelji malih maturanata iz Novog Sada zatražili su danas da se rezultati prijemnih ispita za srednje škole ponište i da se deca upišu na osnovu proseka.
Roditelji malih maturanata iz Novog Sada zatražili su danas da se rezultati prijemnih ispita za srednje škole ponište i da se deca upišu na osnovu proseka.

Kao razlog za svoj zahtev roditelji su naveli krađe i preprodaje, greške u tipu tekstova, različite testove za decu koja su polagala na manjinskim jezicima i druge prijavljene nepravilnosti. "Sve to nedvosmisleno dokazuje da su deca stavljena u neravnopravan polažaj i da nisu polagala pod jednakim uslovima", napisali su roditelji u saopštenju za javnost.

"Dokazana neregularnost sa testovima iz matematike, pa potom i odlaganje testiranja ponizila je našu decu, nas i ukazala na krupne sistemske nedostatke. Uprkos tome, naš stav je bio da deca treba da izađu na testiranje jer ih mi vaspitavamo da budu dobri i savesni građani naše države. Sada država treba da pokaže ozbiljnost i odgovornost i poništi testove. Smatramo da nije toliko strašno što se pojavila ovakva greška ali bi nacionalna tragedija bila da se ta greška ne ispravi i da se cela jedna generacija naše dece upropasti", ocenili su roditelji.

Kako se navodi, ovaj zahtev ima podršku udruženja roditelja, prosvetnih sindikata, međunarodnih institucija i uglednih pojedinaca. Novosadskim roditeljima javljaju se roditelji sa teritorije cele zemlje, a dobili u i podršku roditelja čija deca nisu maturanti.  Udruženje je pozvalo roditelje da im se pridruže i dalje javljaju na mejl: malimaturanti2013@gmail.com.

  • 13.08.2013 12:14
    D.
    Ja kazem da se testovi moraju pokinuti!Zar se deca nisu dovoljno pokazala za 8 godina ucenja?Ko je kako prolazio nek i upise skolu koju je zasluzio.Jer ti testovi su nepravedni!Znate li vi koliko se dece blokira u tom trenutku?Kako i nece?U nekoliko parceta papira im je zivot?!Alo bre!Oni imaju 14 godina...Oni ni ne znaju sta zele,a ako ih mi jos presecemo u ovako maldom dobu zbog glupog testa,sta ce oni dalje misliti?Ovo je ozbiljno.Ovo samo ima u Srbiji.Velika nepravda za decu s ogromnim potencijalom.Ne zasluzuju da im se zivot osudi zbog moguce greske i boda koji ce odrediti neki tamo...
  • 27.06.2013 13:39
    Zloupotreba roditelja
    Ja smatram da su roditelji koji su trazili poništavanje testova i rezultata zloupotrebili situaciju, u korist svoje dece koja očigledno nisu pokazala na testovima nikakvo znanje. Pretpostavljam i da su svojoj deci na razne načine pribavili petice jer da su zaista petice dobili bi sada bar po 18 bodova iz oba predmeta. Sve to na uštrb mog deteta koje je pokazalo znanje i odličan rezultat, i mnoge druge dece koja su uprkost ovakvim uslovima pokazali šta znati učiti i znati. Zbog takvih laktaroša koji su upseli da im se deca opet mufte upisuju iako su imali bedne bodove moje dete će imati jedan nesrećan period u srednjoj školi iako je sa bodovima koje je osvojio mogao da upiše apsolutno svaki smer koji želi. Zašto ti pametni roditelji nisu trazili da se ponovi test a ne da im se uzmu već namaknute ocene...
  • 21.06.2013 13:19
    bruka
    Svakim danom je sve veća sramota, zbog naše dece, živeti u ovoj zemlji, rezervne nemam, šta činiti da se ovo trpljenje sramote prekine?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.