Novosadski umetnici protestovali zbog stanja u kulturi

Na protestu u centru Novog Sada sinoć se okupilo oko stotinu umetnika iz raznih oblasti kulture, koji su prolaznicima glasno čitali knjige, želeći time da ukažu na tešku krizu u kulturi u Srbiji i Novom Sadu.
Na protestu u centru Novog Sada sinoć se okupilo oko stotinu umetnika iz raznih oblasti kulture, koji su prolaznicima glasno čitali knjige, želeći time da ukažu na tešku krizu u kulturi u Srbiji i Novom Sadu.

Jedna od učesnica protesta, umetnica Ivana Inđin rekla je da je protest je organizovan građanski, preko društvrenih mreža, te da je okidač za njegovo održavanje u Novom Sadu bio rezultat gradskog konkursa za dodelu sredstava kulturnim organizacijama.

"Ne očekujemo ništa od ovog protesta zato što znamo da građanske inicijative i građansko društvo imaju marginalnu ulogu. Cilj protesta je da ukažemo širem grajdanstvu i javnosti na probleme u sferi kulture ne samo u 2013, već i u proteklim godinama", kazala je Inđin.

Novosadski kompozitor Boris Kovač rekao je da poslednji konkurs raspodele novca za kulturu u Novom Sadu pokazuje "potpuno odsustvo kompasa kulturne gradske politike", te da je, prema njegovom mišljenju, jedini prepoznatljiv kriterijum bio populizam koji je dobio "još folklorniji oblik".

"Suština je da se gradska uprava odlučuje da podržava one projekte koji će animirati što veći broj populacije koji će za njih glasati na sledećim izborima. Savremeno umetničko stvaralaštvo je u potpunosti zanemareno i zaboravljeno na ovom konkursu”, dodao je Kovač.

Protest umetnika u Novom Sadu deo je protesta koji su organizovani i u drugim gradovima Srbije, a na njemu su između ostalih učestvovali i članovi Udruženja likovnih umetnika Vojvodine, organizacije Ogledalo, Baza, Omladinski centar CK13, Napon, Filmski front, kao i veliki broj mladih diplomiranih likovnih umetnika i glumaca.

  • nss

    24.06.2013 07:58
    tuga
    nekulturnoj i neobrazovanoj vlasti ne treba kultura,bolja je farma,ana bekuta i mrka i selo gori do se narod ceslja
  • ns time

    24.06.2013 07:22
    Da li je neko primetio "novinare" kulture sa novosadske(ex Apolo televizije) posto se oni povijaju kako vetar dune i kod njih na Tv je sve u kulturi u najboljem redu.
  • 23.06.2013 16:06
    evo sta sam nasao
    http://www.zakulturnepolitike.net/
    mozda ovo objasnjava da bas nisu bili lsv i ds na prostestu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.