Počela borba za budžetska mesta

Budućim brucošima danas je počela borba za jedno od 5.082 budžetskih, od ukupno 8.959 mesta na Univerzitetu u Novom Sadu, a prijemni ispiti trajaće naredna tri dana.

Budućim brucošima danas je počela borba za jedno od 5.082 budžetskih, od ukupno 8.959 mesta na Univerzitetu u Novom Sadu, a prijemni ispiti trajaće naredna tri dana.

 

Osnovne strukovne studije na Fakultetu tehničkih nauka, Prirodno-matematičkom, Medicinskom i Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja ove godine mogu upisati 244 studenta od kojih 60 na budžet i 184 na samofinansiranje.

Osnovne akademske studije na teret budžeta moći će upisati 4.697 brucoša i 3.543 samofinansirajućih.

Integrisane studije mogu se upisati na Poljoprivrednom, Medicinskom i Prirodno-matematičkom fakultetu gde na budžetu ima slobodnih 325 mesta dok na samofinansiranju ima 150, što je ukupno 475 mesta.

Na ukupno 14 fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, samofinansirajuće i budžetske studente već tokom prijavljivanja za polaganje prijemnog čekali su troškovi u proseku oko 7.000 dinara, nakon čega za upis budžetskih studenata treba izdvojiti još toliko novaca, dok samofinansirajući moraju da plate školarinu.

Najviše studenata prijavilo se na Fakultet tehničkih nauka, na kojem su i novi IT smerovi koji su veoma traženi na tržištu rada.

Veliki broj kandidata prijavio se na Filozofski fakultet, gde je psihologija bila jedan od najtraženijih smerova. Procentrualno gledano, najveća navala bila je na Medicinski fakultet, gde je bilo prijavljeno 76 odsto više studenata u odnosu na to koliko će ih biti upisano.

Za drugi upisni rok, 140 studenata moći će da se prijavi na Pravni fakultet, a manje prijavljenih nego što je planirano da bude primljeno bilo je i na Ekonomskom, Tehnološkom, Fukultetu sporta i fizičkog vaspitanja i na Pedagoškom.

  • nemanja

    02.07.2013 06:09
    za buduce akademce
    svima vama koji vredno radite i pokusavate dati smisao svom zivotu a i zivotu vasih roditelja, koji u vas gledaju kao u Boga, zelim uspesno polaganje prijemnog, sa sto manje nervoze i stresa, zivela mladosti nasa i samo napred
  • Andrea

    01.07.2013 10:18
    Marko,

    Samo opusteno i srecno :)
  • Marko

    01.07.2013 09:32
    Trebam da polažem i osećam se kao toreador, mrzim ovakve naslove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.