Blokiran račun "Radosnog detinjstva" i "Stana"

Zbog duga od 300 miliona dinara Poreska uprava juče je blokirala račun PU "Radosno detinjstvo", dok je zbog dugovanja koje iznosi 308 miliona blokiran i račun JKP "Stan".
Zbog duga od 300 miliona dinara Poreska uprava juče je blokirala račun PU "Radosno detinjstvo", dok je zbog dugovanja koje iznosi 308 miliona blokiran i račun JKP "Stan".

Direktor predškolske ustanove Marko Grgurović kaže da je blokada "Radosnog detinjstva" uglavnom posledica neplaćenih poreza i doprinosa, kao i dugovanja dobavljačima, koje je nova uprava nasledila od prethodnih rukovodilaca.

On kaže da će direktna posledica blokade biti to što neće moći da plaćaju dobavljačima za hranu i nabavku sredstava za higijenu, ali i tehničko održavanje objekata.

- Te dugove mi kao ustanova ne možemo sami da vratimo. Uspeli smo da reprogramiramo deo dugovanja dobavljačima, ali ne sve, tako da je samo bilo pitanje vremena kada će se ovo desiti - objasnio je Grgurović i dodao da je "sreća u nesreći" što je blokada došla u letnjem periodu, kada je samo 20 odsto dece u vrtićima.

Nabavka hrane zavisi od dobre volje dobavljača

On se ipak nada da će dobavljači hrane nastaviti da servisiraju "Radosno detinjstvo", bez obzira na blokadu računa.

"Nemamo hrane na zalihama, tako da sve zavisi od dobre volje dobavljača. Srećom, u poslednjih šest meseci smo redovno servisirali sve naše obaveze i poštovali dogovorene reprograme, tako da očekujem da će nam dobavljači izaći u susret", kaže Grgurović, i dodaje da deo plata neće moći da bude isplaćen za zaposlene koji se finansiraju iz prihoda ustanove.

Radnici krivi što su hteli plate?

I istom problemu nalazi se i JKP "Stan", čiji je račun blokiran zbog neplaćenih poreza u periodu od 2005-2008. godine. Međutim, i pored činjenice da firma nije plaćala porez, direktor "Stana" Ilija Trninić za blokadu optužuje radnike, koji su nedavno stupili u štrajk.

"Deo radnika je stupio u štrajk ne razmišljajući o posledicama. Sindikat je neodgovornim ponašanjem preuzeo odgovornost za svih 380 zaposlenih u firmi ", kaže Trninić, i objašnjava da je preduzeće isplatilo zaostale zarade kako bi umirilo štrajkače, ali su porezi na doprinose ostali neuplaćeni, zbog čega je Poreska uprava pokrenula prinudnu naplatu.

Izvlačenje "Radosnog detinjstva" i "Stana" najverovatnije će ponovo ići iz suficita gradskog budžeta, koji je već značajno umanjen zbog naplate odštete za autobusku stanicu, i smanjenja poreskih prihoda grada.

  • 08.07.2013 23:03
    Samozvani strucni saradnici
    Kada bi bilo manje samozvanih strucnih saradnika za likovno, fizicko, muzicko....., pa manje "pedagoga" koji ne znaju koliko koji mesec ima dana, a naredjuju sta vaspitacice treba da rade (a naravno pri tom nemaju pojma o svom poslu), pa manje ljudi koji su zaposleni u upravi a ne rade nista (da ne kazem da nemaju pojma da koriste racunar, kako bi ubrzali osao), ne bi bilo blokade i bilo bi vise preko potrebnih vaspitaca!
  • Pepa prase

    06.07.2013 18:47
    КАКО ЈЕ БОГ СТВАРАО ВАСПИТАЧИЦУ


    Кад је Бог стварао васпитачицу, већ је шести дан радио прековремено. Уто се појави анђео и рече: "Господе колико дуго радиш овај лик?"

    А Бог одговори: "Јеси видио ову специјалну наруџбину- треба се лако одржавати, али не сме бити од пластике; треба имати 160 покретних делова; треба имати живце попут челичне ужади; а крило у којем истовремено може седити десеторо деце, а ипак да може сести на малу дечју столицу. Мора имати леђа на које се све може свалити, а треба живети претежито у сагнутом положају. Њена утеха мора све лечити- од кврге на глави до боли на души; мора имати 6 пари руку."

    Анђео одмахне главом и рече: "Шест пари руку, па то је немогуће!"

    "Руке ми нису проблем", одврати Бог,"него три пара очију, које васпитачица мора имати."

    "Зар је то стандардни модел?" упита анђео

    Бог климне потврдно: "Један пар који види кроз затворена врата, док она пита: Шта ви то тамо радите? А већ све зна. Други пар на потиљку, с којим види оно шта не би требала, али шта мора знати. На крају, наравно два ока напред, којима може погледати дете које се немогуће понаша, а да му ипак каже: Разумем те и јако те волим- без да изговори и једну реч."

    "О Господе!" Анђео повуче Бога за рукав "Иди на спавање па сутра настави."

    "Не могу" одврати Бог "близу сам тога да створим нешто што ми донекле наликује. Већ сам успео да се излечи кад је болесна, да 30 деце може задовољити једном рођенданском тортом, да једног 6-годишњака може наговорити да пре јела опере руке, да 3-годишњака увери да пластелин није јестив и да сам ноге замислио као алат за трчање а не за ударање."

    Анђео је полако обилазио око модела васпитачице, па уздахне: "Премекано."

    "Али жилаво" одврати енергично Бог "Не можеш веровати шта ова васпитачица све може издржати."

    "Може ли мислити?"

    "Не само мислити, него и судити и доносити компромисе, и заборавити!"

    Коначно се анђео сагне и прстом пређе моделу преко образа: "Овде нешто пушта, па рекао сам ти Господе, да у овај модел покушаваш превише тога утрпати."

    "То ништа не пушта, то је суза."

    "А за што она служи?"

    "За радост, жалост, разочарање,бол и осамљеност."

    "Заиста си геније, Господе!" рече анђео..
  • ns

    05.07.2013 08:05
    bravo
    a kako bi bilo da za 15oo din roditelji biraju boju kose i ociju vaspitacice...pa kad odu u skolu da budu mirni i cute i siti strajkuju do kraja skolovanja sa sve decom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.