Novi Rektorat još uvek nije otvoren

Nova zgrada Rektorata još nije završena, iako su predstavnici univerziteta najavili da će završetak radova biti obeležen prošlog petka na 53. rođendan Univerziteta u Novom Sadu.

Nova zgrada Rektorata još nije završena, iako su predstavnici univerziteta najavili da će završetak radova biti obeležen prošlog petka na 53. rođendan Univerziteta u Novom Sadu.

 

Iz Rektorata sada najavljuju da će sve biti završeno u septembru.

"Bio je najavljen obilazak zgrade Rektorata za prošli petak, ali nije bilo planirano zvanično otvaranje", objasnila je portparolka Univerziteta Jelena Cvejin-Poznić i dodala da je trebalo samo da se obeleži završetak građevinskih radova, ali da je to odloženo iz bezbednosnih razloga.

Izgradnja centralne zgrade Rektorata počela je pre 17 godina, a zatim je objekat bio napušten 15 godina. Gradnja je nastavljena u aprilu 2011, a prema rečima pokrajinskog sekretara za nauku Dragoslava Petrovića radovi je trebalo da budu završeni najkasnije do kraja te godine, ali su rokovi više puta probijani. Kao poslednji rok pomenuto je proleće ove godine, a na Novosadskom univerzitetu nisu znali da kažu zašto su rokovi probijeni.

Rektor Miroslav Vesković najavio je da će zgrada biti spremna za useljenje do septembra. "Da bi bila potpuno funkcionalna, potrebno je da se opremi iznutra, pa će tokom leta biti unete stvari i završeno preseljenje, a u septembru ćemo početi novu školsku godinu u novoj zgradi Rektorata", rekao je Vesković, a prenosi Blic.

"Objekat je u potpunosti gotov, a čeka se samo formalni tehnički prijem, koji će biti završen ovih dana.Tender za kupovinu nameštaja i opreme je završen, a otvaranje kasni jer je bilo žalbi na tender. Opremanje bi moglo da počne 10. jula, ali je realno očekivati da će to potrajati naredna dva meseca", objasnio je Dragoslav Petrović.

Ukupno je za završetak novog Rektorata potrošeno 8,5 miliona evra, a Vlada Vojvodine je preko Fonda za kapitalna ulaganja uložila 5,5, miliona evra.

Zgrada ima tri sprata i 4.300 kvadrata, obuhvata suteren, prizemlje, tri sprata, kao i garaže i dvonamensko sklonište. U njoj se nalaze amfiteatar, višefunkcionalna sala, univerzitetski klub, centralna biblioteka, Centar za informacione tehnologije, prostorije za rad univerzitetskih službi i kabineti rektorata. Jedan sprat koristiće Vlada Vojvodine za rad različitih agencija, službi i servisa od zajedničkog interesa za razvoj nauke, obrazovanja i međunarodne saradnje u ovim oblastima.

  • Sale NS

    05.07.2013 05:48
    Lepo sam rekao
    Svaki put kada se o ovome pisalo (izmeštanje "Grdailišta", početak radova, obnova, "otvaranje"...) dobio sam salve minusa, uglavnom žutih. I ponavljam, u normalnom svetu bi ta zgrada bila odavno završena bez obzira koja politička opcija ju je započela ! Tada, pre 17 g, su je započeli crveni, pa je DEPOS zakočio, pa DOS zatarabio, pa egzitovci i "graditelji" zapi..vali, pa se slikali pred izbore, pa danas pa sutra.....PA NIKAD ! I dalje se kod rektora ide malim liftom u još manje kancelarije ?!
  • Stedljivo

    04.07.2013 16:18
    Vec napisah
    U svojoj prethodnoj proceni rekoh da je kvadrat bio blizu 2000 eur, racunajuci osnovu zgrade od 20x50m.
    I eto, 4300 kvadrata za 8.5m EUR, 1m2 = 1976 EUR.
    Jos da dodam da je ovo ukupna povrsina zgrade, dok se recimo kod stambenih zgrada cena kvadrata racuna na korisnu povrsinu (tj stanove), ne i na zajednicke prostorije. Sto znaci da bi pravom racunicom kvadrat bio i 2200 EUR.

    Svi u Novom Sadu su prilicno dobro upuceni koliko kosta 1m2 izvodjackih radova, a koliko je cena kad se kupuje u fazi izgradnje ili kad se kupuje stan u novogradnji.

    Slag na tortu, plac dobijen dzabaka, dozvole verujem takodje... Ko je uopste bio izvodjac?
  • 04.07.2013 15:11
    Zgrada je ok. Nije žvaka za seljačinu. (seljaci su fini ljudi..)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.