Apel da se ne spaljuju žetveni ostaci

U proteklih deset godina u Vojvodini je stradalo oko 1.000 hektara šuma i obraslog šumskog zemljišta. Pošto je u toku žetva, iz "Vojvodinašuma" apeluju na vlasnike poljoprivrednog zemljišta da ne pale žetvene ostatake kako ne bi došlo do nekontrolisanog širenja vatre.
Paljenje vatre je zabranjeno na svim javnim i zelenim površinama ili u blizini šuma i poljoprivrednih površina, a vlasnici poljoprivrednog zemljišta prilikom čišćenja parcela prikupljeni otpad ne treba da spaljuju.

Paljenjem žetvenih ostataka na poljoprivrednim površinama vrlo lako može doći do nekontrolisanog širenja vatre koja uništava materijalna dobra, zemlju, šume, ali i ljudske živote, a gašenje požara je veoma sporo i zahtevno, posebno na nepristupačnim mestima.

Uzrok izbijanja požara je prema statističkim pokazateljima u više od 95 odsto slučajeva ljudski faktor. Šumski požari godišnje nanose neprocenjive štete. U proteklih deset godina u Vojvodini je stradalo oko 1.015 hektara šuma i obraslog šumskog zemljišta. U ovom periodu najveći obim požara je zabeležen 2007. godine.

Problem pojave šumskih požara je globalan i u svetu svake godine strada oko 350 miliona hektara.

U slučaju da do požara dođe, odmah treba reagovati i pozvati nadležne. Na ovaj način potencijalne štete mogu biti svedene na najmanju moguću meru, apeluju iz JP "Vojvodinašume".

  • Robi

    08.07.2013 06:16
    Nije mi jasno...
    ...koji moj apelujete? Imate nešto što se zove Zakon o zaštiti od požara koji važi od 2010. godine. Tamo piše da je paljenje žetvenih ostataka zabranjeno. Za vršenje tog dela definisana je novčana kazna. Predviđeno je i da je vlasnik parcele dužan da primeni sve neophodne mere kako se njiva ne bi "sama od sebe" zapalila. Predviđeno je i da je, u slučaju intervencije vatrogasaca, vlasnik njive dužan da nadoknadi troškove gašenja požara vatrogasnoj jedinici. I kada je sve to lepo definisano, čemu apeli? Zašto bolje ne upoznate ljude sa zakonom i sa posledicama nepoštovanja istog? Počnite da primenjujete zakon i da vidimo ko će da pali njivu posle toga...
  • 05.07.2013 13:03
    I ne samo hektari. Godišnje u Srbiji pogine desetak ljudi zbog ove rabote.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.