"Nema novoobolelih od velikih dečjih glista"

U laboratoriji Instituta za javno zdravlje Vojvodine nema potvrđenih novih slučajeva obolele dece od velikih dečjih glista, potvrđeno je Radiju 021.
U laboratoriji Instituta za javno zdravlje Vojvodine nema potvrđenih novih slučajeva obolele dece od velikih dečjih glista, potvrđeno je Radiju 021.

Prema rečima dr Dragice Injac, u Institutu nema pozitivnog parazitološkog nalaza jaja, sem u tri slučaja koja su bila krajem aprila ili početkom maja, tako da se ne mogu dovesti u vezu sa slučajevima obolele dece iz novosadskog vrtića "Spomenak". "Niko od roditelja obolele dece nas nije kontaktirao ili doneo uzorak stolice na analizu, već je to rađeno u privatnim laboratorijama. Poslednjih dana ljudi u većem broju donose stolicu na analizu, ali nema potvrđenih novoobolelih", rekla je dr Injac i dodala da je dobila informaciju od jedne doktorke da nema novih slučajeva obolele dece u gradu.

Međutim, majka jednog deteta iz vrtića "Spomenak" rekla je za Radio 021 da je potvrdu da je njeno dete zaraženo parazitima velike dečje gliste dobila u jednoj privatnoj laboratoriji i da je prilikom nošenja uzorka srela jednu majku čije dete ide u vrtić "Bajka" koja joj je potvrdila da i u tom vrtiću ima obolele dece.

"To znači da nije samo jedan vrtić Radosnog detinjstva u pitanju, već je to malo šira pojava nego što se pretpostavlja i što se plasira u javnosti. Razgovarala sam i sa osobljem te laboratorije, gde su mi rekli da je daleko više dece predškolskog uzrasta obolelo od dečjih glista, nego što je prezentovano u javnosti", rekla je majka obolelog deteta koja je insistirala na anonimnosti.

U pomenutoj laboratoriji Radiju 021 nisu želeli da kažu tačan broj pozitivnih uzoraka, jer tobož po zakonu nemaju pravo na to i uputili su nas na Institut za javno zdravlje Vojvodine, kojem su navodno poslali podatke o broju potvrđenih slučajeva. Sa druge strane, u laboratoriji "Medialab" na Novom naselju bez ustručavanja su saopštili da je od 8 pristiglih uzoraka prisustvo parazita velike dečje gliste potvrđeno kod 2 deteta.

Dr Dragica Injac kaže da laboratorije nisu u obavezi da Institutu prosleđuju podatke o broju pozitivnih nalaza, jer ovo oboljenje nije na listi obaveznog prijavljivanja pošto je manjeg epidemiološkog značaja. "Ranije je bilo u našim pravilnicima, ali ga nema već niz godina. Laboratoriju niko ne može da natera da vam da podatke, za razliku od nas gde su podaci javni i gde smo u obavezi da saopštimo rezultate analiza. Mi ne sumnjamo u rezultate laboratorija, ali apelujemo na roditelje obolele dece da odrade analize i u našoj laboratoriji kako bismo stekli pravu sliku koliko ima obolelih", rekla je dr Injac.

U Radosnom detinjstvu tvrde da se ništa nije promenilo u odnosu na prošlu nedelju i da im je zvanično potvrđeno da je četvoro dece iz vrtića "Spomenak" zaraženo velikim dečjim glistama. U međuvremenu, 32 deteta iz "Spomenka" prešla su u vrtić "Guliver" na Novom naselju i prema podacima koje poseduje "Radosno detinjstvo" nema novoobolelih. Kako navode, vrtić "Guliver" ispunjava sve sanitarno-higijenske uslove za boravak dece, a pojačane su i higijenske mere, pa su deca pod stalnim nadzorom vaspitača i medicinskih sestara.

Dr Injac smatra da nema razloga za preveliku paniku kod roditelja, jer jaja parazita moraju u spoljašnjoj sredini da prežive transformaciju i ne mogu se preneti sa deteta na dete. "Dete koje ima gliste luči jaja stolicom u spoljašnju sredinu, ali ona nisu odmah zarazna već moraju nekoliko nedelja da sazreju, što znači da zaraza ne može da se direktnim kontaktom prenese na drugo dete. Tih parazita ima, deca se igraju napolje i pokupe ih usput. Zato je najvažniji savet roditeljima da peru ruke deci odmah. Tu nema nikakve senzacije, parazita ima, ali mi nemamo uvid koliko ga ima", kazala je dr Injac.

  • nss

    07.07.2013 09:09
    bez brige
    nece vam deca od jeseni biti u opasnosti jer cemo zakljucati vrata vrticima,deca nemaju sta da jedu i cime da peru ruke a zaposleni ne dobijaju plate,onaj brod sto tone je potonuo jedino mu je bivsi kapetan sada na prekookeanskom i uziva na moru
  • Zimondo Tutu

    06.07.2013 20:50
    Vreme je da UN postavi kampove za obrazovanje o higijeni sirom Srbije.
  • lucia

    06.07.2013 18:46
    Decja velika glista
    je oduvek prisutna kod neke dece, uglavnom povezano sa losim higijenskim navikama. Podizanje znanja o higijeni kod dece, kontrola radnika u prometu hrane rigoroznija, kao i pakovanje hleba u folije u prodavnicama, samo su neke od mera prevencije. Ta glista raste do 35 cm i dete moze da je izbaci na usta ili nos ponekad. /Radeci u Bukovcu sam videla i to./ Jos nesto, ta glista se prenosi iskljucivo sa coveka na coveka. Psi i macke je ne prenose.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.