Objavljen raspored učenika u školama

Rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima objavljeni su u posebnim prostorijama, a upis je predviđen u ponedeljak i utorak.  
Rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima objavljeni su u posebnim prostorijama, a upis je predviđen u ponedeljak i utorak.

U matičnim osnovnim školama u Srbiji jutros je objavljen konačan raspored učenika primljenih u srednje škole.

Rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima objavljeni su u posebnim prostorijama, u skladu sa ranijim preporukama poverenika za informacije od javnog značaja, odnosno ne mogu biti zalepljeni na ulaznim vratima i izlozima škole.

Upis je predviđen u ponedeljak i utorak, 8. i 9. jula.

Ovoga puta, zbog krađe testova iz maternjeg jezika i matematike, rezultati male mature održane 17. i 19. juna nisu priznati, pa se deca upisuju u srednje škole na osnovu uspeha od šestog do osmog razreda i rezultata sa relevantnih takmičenja.

Ministar Žarko Obradović ranije je rekao da očekuje da će svi đaci upisati željenu školu, "pogotovo vukovci".

- Ukoliko bude slučajeva da se pojavi eventualno negde veći broj đaka u odnosu na broj koji je planiran, mi imamo rešenje zajedno sa direktorima škole – rekao je Obradović.

U junu oko 2.000 osmaka nije izašlo na završni ispit, pa će, bez obzira što su rezultati ovogodišnje mature poništeni, morati da polažu u avgustu, jer je taj ispit obavezan.

Preostala slobodna mesta za upis đaka u drugom krugu biće objavljena 8. jula, a upis ovih učenika je 12. jula.

Predstavnica građanske inicijative "Mali maturanti" Zorica Hadžibabić navodi da tek sada pred upis nastaju najveći problemi. "Uopšte ne vidim način na koji će se izvršiti fer upis srednjoškolaca kada se pojavi više njih sa istim brojem bodova", kaže ona za 021. Zorica Hadžibabić smatra da bi trebalo ukinuti malu maturu i motivisati decu da uče upisivanjem u srednju školu na osnovu uspeha.

"U toku dana biće objavljeni spiskovi, odnosno rasporedi učenika po srednjim školama", izjavio je RTV-u načelnik školske uprave Južno-bačkog i Sremskog okruga Petar Viđikant.

On je dodao da je svega nekoliko škola opterećeno brojem novih učenika, te da će biti uvedeno najviše dva nova odeljenja.

Viđikant očekuje da će oko 95 odsto đaka u škole biti upisano 8. i 9. jula.

U Novom Sadu najveće interesovanje vlada za medicinsku školu i gimnazije, a roditelji malih maturanata ogorčeni su zbog cele situacije. Najveći problem, kako za učenike, tako i za roditelje, jeste neizvesnost koja traje već tri nedelje. Učenici sa kojima smo razgovarali su zbunjeni i nestrpljivi da saznaju naziv nove škole.

"Zadovoljna sam kako sam uradila prijemni. Sada kada su ga poništili ne znam šta da očekujem, jedva čekam da izađu rezultati."
"Imam dosta bodova iz škole, ali sam čuo da je za medicinsku veliko interesovanje, pa ne znam da li ću upisati."
"Imam 58 bodova, malo me nervira ovo čekanje, ne znam da li sam upala u gimnaziju koju sam želela."

Kao roditelj učenika koji upisuje srednju školu, Tamara Hrubik smatra da je sve ovo poraz za državu i školstvo i dodaje da je celokupna situacija stresna i za roditelje i za male maturante. "Čekamo već tri nedelje i stvarno nam je dosta svega. Pored svih nedoumica koje imam u vezi sa svim dešavanjima kada je mala matura u pitanju, nije mi jasno kako su zamislili da uradimo lekarski pregled pre nego što saznamo u koju školu je dete raspoređeno", priča naša sagovornica.

Dr Olesja Nedić, načelnica Službe zdravstvene zaštite radnika novosadskog Doma zdravlja, u čijoj nadležnosti se nalazi obavljanje lekarskih pregleda, kaže da je veliki broj učenika već uradio lekarski i dodaje da će, ukoliko se ispostavi da lekarski ne odgovara školi u koju su raspoređeni, morati da dođu ponovo.

"Ako se ispostavi da dete nije raspoređeno u školu koju je očekivalo, mora da se proveri da li su elementi pregleda koji je već obavilo, prema konkursu, dovoljni. Ukoliko nisu, moraće da se urade dodatni pregledi", kaže doktorka Nedić za Novosadski informativni portal. Prema njenim rečima, obavljanje lekarskih pregleda počelo je 28. juna, a najveće gužve očekuju se u ponedeljak i utorak, kada je i predviđen upis u srednje škole.

Za razliku od prethodnih godina, epilog ovogodišnje male mature je ogromna neizvesnost i konfuzija, a najviše ispaštaju deca, kojima je upis u srednju školu jedna od važnih životnih prekretnica. (M. V.)

  • Marina

    08.07.2013 19:26
    Za onog koji je nesposoban da se potpiše, pa umesto toga kuca crtice.

    ''Tvrdoglavost u odabiru zvanja...'' - rekla bih da si potpuno promašio temu debate između Anonimne i mene. Uostalom, ko si ti da daješ mišljenje o tome da li je neko šizofren ili ne?
  • -

    07.07.2013 18:24
    -
    Anonimna - @Marina

    vi ste sa ocigledno marsa ako ne poznajete i ne priznajete uslove okoline za odabir profesije.
    zbog toga ste napali marinu.

    tvrdoglavost u odabiru zvanja je cesto pokazatelj sizofrenije/ako nije prenos struke sa kolena na koleno/ ili nekih drugih psihickih bolesti
  • Anonimna

    07.07.2013 17:50
    @Marina
    Marina, meni se cini da ste vi previse iziritirani jer neko vama drago dete ipak nije upisalo zeljeni smer i skolu. Verujem da i medju tim super odlikasima ima dece koja su to manje zasluzila od nekog ko je ukupno izgubio manje od jednog boda. To je razlog vise da se u svakom trenutku bore i uce maksimalno. Ako ste sigurni da je dete dalo maksimum, nemate za cim da zalite. Ne morate da pisete sta bi za vas bilo prihvatljivo, mislim da mi je sad jasno.
    Ja pricu o marljivosti i pozrtvovanju tokom celog skolovanja pricam pre svega svojim djacima jer zaista mislim da je ispravna. Predan rad jednom mora dati rezultate. Roditeljima je, ocigledno, ne vredi plasirati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.