U Jovinoj gimnaziji više vukovaca nago predviđenih mesta

Đaci se u srednje škole upisuju danas i sutra. Zbog više prijavljenih đaka sa svim peticama u nekim školama sledi otvaranje novih odeljenja.

Đaci se u srednje škole upisuju danas i sutra. Zbog više prijavljenih đaka sa svim peticama u nekim školama sledi otvaranje novih odeljenja.

Najveći broj malih maturanata upisaće baš onu školu koju želi. Prema prvoj želji raspoređeno je 65 odsto učenika, a prema nekoj od prve tri želje sa liste upisaće se 86 odsto. Rangiranje bez bodova sa male mature dovelo je do toga da će u klupama najatraktivnijih škola sedeti isključivo vukovci.

U novosadskoj gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" bilo je više vukovaca nago predviđenih mesta, a za dvojezična odeljenja nije bilo dovoljno 60 bodova. Poslednji primljeni na listi za englesko odeljenje, sa nagradama sa takmičenja, imao je čak 78 bodova. Sve škole koje imaju više vukovaca nego predviđenih mesta treba da se jave u ministarstvo, odnosno nadležnim školskim upravama i da traže proširenje i otvaranje dodatnih odeljenja.

Ove godine prilikom rangiranja za upis boduje se samo uspeh postignut u osnovnoj školi. Rezultati testova iz srpskog jezika i matematike se ne računaju, pošto su testovi dospeli u javnost pre polaganja.

Upis je od 8 do 15 sati. Potrebna je prijava, originalno svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, izvod iz matične knjige rođenih, koji može biti stariji od šest meseci, lekarsko uverenje ako je potrebno za taj obrazovni profil, diplome i drugi dokazi o posebnim dostignućima.

Juče je objavljen raspored đaka po srednjim školama, a učenici koji ne budu raspoređeni u prvom krugu imaće šansu da konkurišu u srednje škole u kojima je ostalo slobodnih mesta. Spisak preostalih slobodnih mesta nakon prvog kruga škole će objaviti sutra od 16 časova i neraspoređeni učenici podnose prijavu sa željama za upis dan kasnije, od 9 do 15 časova. U srednju školu, učenike mogu upisati i roditelji.

  • Duska

    09.07.2013 06:27
    Licenca
    @dojasporac - sa iskustvom.
    I u Srbiji se polaze drzavni ispit i stice licenca za medicinsko-farmaceutsku struku (i za razne druge struke). Dodatno, svake godine je obavezna kontinuirana edukacija prilikom koje se stice odgovarajuci broj bodova kako bi se licenca obnovila.
  • 08.07.2013 20:45
    Sofija
    Koliko zlobe u kometarima...uzas. Bas zelite nekom neuspeh. Meni je bas drago zbog velikog broja vukovaca, svaka cast deco.
  • da dodam

    08.07.2013 15:40
    komentar
    @maman
    šta ste hteli da kažete pominjanjem ovih opština? Da njihovi vukovci nisu pravi a novosadski jesu? Pa u razredu mog sina jedan vukovac je ladio da ne kažem šta a drugi je radio i radio...

    Na svu sreću moje dete je upisalo šta je htelo - i sa prijemnim i bez njega (mada da je i broj sa prijemnog uvažen, opet bi upao tamo).

    Nije vukovac ali je odličan đak i svaka ocena je njegova te se ne sekiram za srednju (mislim da će u srednjoj biti još bolji jer se rešio nekih nastavnika) ali bih jako volela da vidim uspehe SVE dece koja su sad upisana - koliko uspeh u srednjoj odudara i kako (na bolje ili gore) od uspeha u osnovnoj!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.