Posao preko agencije, 50 odsto manja plata

Ukoliko nezaposleni koriste usluge agencija za zapošlajvanje, moglo bi im se dogoditi da budu plaćeni za 50 odsto manje, nego da su posao našli bez posrednika, uopzorili su u Savezu samostalnih sindikata Novog Sada.

Ukoliko nezaposleni koriste usluge agencija za zapošlajvanje, moglo bi im se dogoditi da budu plaćeni za 50 odsto manje, nego da su posao našli bez posrednika, uopzorili su u Savezu samostalnih sindikata Novog Sada.

 

U Srbiji trenutno radi 61 ovakva agencija, prema podacima Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Novog Sada Vladimir Gvozdenović, navodi kako je jedan od drastičnijih slučajeva kršenja prava radnika zabeležen baš u Novom Sadu.

"Jedna velika kompanija, vrlo poznata ne samo u Srbiji, već i van naših granica, zaposlila je dosta ljudi posredstvom agencije, i oni sada, umesto da dobijaju kompletnu zaradu, dobijaju njen znatno manji deo", kaže Gvozdenović i dodaje da takva situacija odgovara poslodavcu i agenciji, a u situaciji kad imamo jako puno nezaposlenih radnika, oni, nažalost, ne mogu da biraju.

Sindikat je upravo zbog toga tražio od Ministarstva rada mišljenje o radu ovakvih agencija, a odgovor je bio da agencija za apošljavanje može da se bavi samo posredovanjem u zapošljvanju u zemlji i inostranstvu i ona ne može da privremeno upućuje zaposlene na rad kod drugog poslodavca, jer je to zabranjeno zakonom.

"Agencija za zapošljavanje može da uzgubi dozvolu za rad ukoliko ne poštuje zakon", napominje Gvozdenović.

"Ukoliko privredno društvo kojem nije izdata dozvola, za poslove zapošljavanja, obavlja poslslove posredovanja u zapošljavanju, a ministarstvo dođe do saznanja o tome, dostavlja se zamolnica tržišnoj inspekciji za obavljanje inspekcijskog nadzora nad radom privrednog subjekta, objašnjava Gvozdenović i dodaje da je ovakav stav ministarstva došao u poslednjem trenutku, jer je sve više slučajeva da se jeftina radna snaga preko agencije iznajmljuje za zarade 50 odsto manje od predviđenih za to radno mesto.

"U ovim slučajevima agencija uzima veliki procenat i živi blagodetan život, a na grbači radnika koji ne sme da se buni, jer ga agencija lako zameni drugim radnikom", napominje Gvozdenović.

"Zakon ne dozvoljava ovakve mahinacije, pa krećemo u odlučnu borbu protiv ovakvog bahatog kršenja zakona", najavio je Gvozdenović i dodao da se na ovaj način ne štite samo radnici već i posrnula ekonomija naše zemlje koja zbog smanjenih plaćanja poreza i doprinosa u ovim slučajevima ostaje oštećena za višemilionske iznose na godišnjem nivou.

  • dragutin

    04.05.2014 16:51
    nemam komentar
    radim 12godina u elektrodistribuciji kao citac struje od toga svega
    dve godine staza dok sam bio prijavljen od kako su izmislili agencije radim na crno ko ce mi vratiti izgubljeno vreme
  • pera

    10.09.2013 19:23
    kradja veka
    eto i ja da kazem koju,naime radim vec dve godine u fabrici,koja je u 100 procentnom vlasnistvu velike svetske korporacije,u mom malom gradu je jedina fabrika koja iole ima solidne plate,da bi poceo da radis,tarifa je od 3000 do 5ooo,kad krenes napokon,javljas se u agenciju koja je pogodite u vlasnistvu komercijalne direktorke,normalno je da nemas nikakva prava,i da ti sje plata manja za 40 odsto....radis ko konj,i pitas se dokle.takva nam drzava,kad je dozvolila da se na grbaci radnika bogate najveci lopovi koji nemaju ni trunke savesti....
  • Pranje para

    11.07.2013 22:27
    Kako funkcionišu te agencije?
    Recimo,muž bude na primer direktor ili vlasnik neke firme a na svoju ženu otvori agenciju za zapošljavanje radnika.
    Onda muž-direktor otpusti tobožnji višak radnika iz firme a njegova žena-agencija mu "pronađe" te iste radnike i oni ponovo budu zaposleni u bivšoj-sadašnjoj firmi,naravno za duplo manje plate.
    Onu drugu polovinu plata zadržava žena-agencija odnosno muž-direktor.
    Sve u jedan džep a opet sve po zakonu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.