Porez na imovinu građana uvećan i za 300 odsto

Pojedini vlasnici imovine u Novom Sadu dobili su rešenje za plaćanje poreza na imovinu za 2013. godinu uvećan i do 300 odsto u odnosu na prošlogodišnje zaduženje.
Pojedini vlasnici imovine u Novom Sadu dobili su rešenje za plaćanje poreza na imovinu za 2013. godinu uvećan i do 300 odsto u odnosu na prošlogodišnje zaduženje, što nije iznenadilo nadležne u Poreskoj upravi Novog Sada.

Načelnik Poreske uprave Miroslav Laslovski izjavio je da je porez povećan jer su umanjene poreske olakšice, koje su bile ograničene prošle i pretprošle godine.

"Suština je da je izmenom poreskog zakona iz 2011. godine propisano da povećanje poreskog zaduženja umesto 100 odsto bude svega 10 odsto, a 2012. doneta je odluka da bude na istom nivou kao 2011. Praktično su poreski obveznici u 2013. godini, pošto tih ograničenja više nema, dobili poresko zaduženje koje su trebali dobiti još pre dve godine da nije bilo tih veštačkih ograničenja. Možemo reći da su građani bili počašćeni prethodne dve godine", rekao je Laslovski i precizirao da su izmene Zakona o porezu na imovinu sada samo striktno primenjene.

Načelnik novosadske Poreske uprave rekao je da je do 2010. godine vlasnik stana imao pravo na manjenje poreza do 40 odsto, ako je stanovao u stanu i još po 10 odsto za svakog člana porodice, ali maksimalno do 70 odsto.

"Sada na takvo umanjenje ima pravo samo vlasnik stana i to do 40 odsto. Istovremeno, umanjenje po osnovu amortizacije (smanjenje vrednosti stana zbog godina starosti) do 2010. bilo je 1,5 odsto po godini starosti imovine, a maksimalno do 70 odsto visine poreskog zaduženja. Sada se ona obračunava po stopi od 0,8 odsto, a maksimalno do 40 odsto visine poreskog zaduženja", pojasnio je Laslovski. (D.Š)

  • 03.03.2015 18:27
    anonimus
    Staviće ti socijalni k..ac pa će tako da provere imaš li odakle da platiš, a ti kad glasaš izvadiš taj k...ac pa ih ponovo zaokružiš. I onda kažeš da si na k...cu.
  • 18.12.2013 17:40
    oderase kozu
    Neka urade socijalne karte pa ako vide da imam od cega da platim neka naplate, necu bezati od toga. Zivim u dvoclanoj porodici u stanu od 35m2, samo ja radim i jedva skrpim da jedemo od plate koja je 24.000. Stan mi nije legalizovan pa mi recite ako neko zna da li ce i meni stici da platim porez?Ljudski rode ustani!!!
  • 03.10.2013 10:52
    Nije porez ovo je pljacka!!!!
    Ali bas volim ,posle zutih lopova dosli jos gori.
    Narode biraj opet Tomu grobara i soravog
    A oni koji nisu glasali neka opet ostanu kod kuce.
    Lepo je neko rekao posle izbora:"Ovi ce nam jebati kevu!!!"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.