U arheobotaničkoj bašti Muzeja Vojvodine nikao divlji grašak

Ispred Muzeja Vojvodine nalazi se arheobotanička bašta u kojoj je nikao divlji grašak, koji je ove godine dao oko 200 grama zrna, koje će arheobotaničari spremiti po nekom od recepata iz praistorije.
Ispred Muzeja Vojvodine nalazi se arheobotanička bašta u kojoj je nikao divlji grašak, koji je ove godine dao oko 200 grama zrna, koje će arheobotaničari spremiti po nekom od recepata iz praistorije.

Najnovija arheološka istraživanja ukazuju na to da je divlji grašak još pre 46.000 godina sakupljao neandertalski čovek na prostoru današnjeg Iraka i koristio ga u svojoj ishrani, a u Srbiji se takav grašak može naći samo na jugu, u dolini reke Pčinje - odakle su ga istraživači i doneli u Novi Sad, tako da je kvadratni metar u Muzeju Vojvodine najsevernija tačka rasprostiranja te biljke u jugoistočnoj Evropi.

Danas se čak pretpostavlja da je domestifikacija graška, ali i ostalih vrsta variva, prethodila pripitomljavanju i kultivisanju žitarica. Grašak se, uz jednozrnu pšenicu, svrstava među najstarije poljoprivredne kulture na Balkanu. Na našim prostorima se uzgaja od pojave prvih ratara i stočara u neolitu, pre oko 8.500 godina.

"Pravićemo veliku arheobotaničku baštu, sve ono što su ljudi uzgajali na našim prostorima od prvih stočara i poljoprivrednika koji su došli ovde, tako da će Novosađani biti u prilici da vide sve to ovde posejano. Plan je i da će moći nešto od toga da jedu, kao na primer divlje jagode", rekao je za 021 Aleksandar Medović, arheobotaničar iz Muzeja Vojvodine.

Inače, na bašti Muzej sarađuje sa NS Semenom i studentima novosadskog Univerziteta.

  • Sofija

    13.07.2013 20:13
    Nije jedini
    Danas sam videla divlji grasak i kod komsinice u bastici u kojoj raste cvece. Znaci nije jedini na severu zemlje.
  • 13.07.2013 10:44
    Možemo i mi u nečemu da budemo prvi. Odlična ideja. Bravo.
  • Ivana

    13.07.2013 10:01
    Ta otkud...
    ... jedina, Muzej Vojvodine uvek ima neke dobre fore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.